Правозащитници се жалват пред ПАСЕ за човешките права у нас

Лидери на BAHAD

Българската съдебна система не спазва Конвенцията за човешки права и допълнителния протокол към нея. Ненужно и без основателни причини се протакат дела. Такъв е случая с процесите срещу виновните за т.нар.Възродителен процес. Това заявиха на среща с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на съвета на Европа Лука Волонте лидерите на правозащитните организации „Справедливост-България” и BAHAD. Те бяха сред представителите на 11 организации, които се срещнаха с Волонте  в гранд хотел „София” снощи.

 Шукрю Сюлейман от изселническата организация BAHAD информира докладчика на ПАСЕ за това, че 122 000 нашенци в Турция не могат да получат пенсиите си от България. Той е завел иск срещу НОИ поради тази причина.

 Бе поставен и въпросът за премахването на наложените насилствено имена по време на т.нар.Възродителен процес  от регистрите на ГРАОН и използването им при издаването на различни документи.

  Неправителствените организации призоваха Лука Волонте да окаже натиск върху българското правителство за решаването на проблемите им. Те очакват повдигнатите въпроси да бъдат отразени в доклада на ПАСЕ ,който ще е готов през есента на 2012 г.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини