Тръгва подписка срещу златодобива на Ада тепе

Природозащитници започват протести срещу решението на Министерството на околната среда и водите да одобри екологичната оценка за добива на злато край Крумовград. Това стана ясно ден след изявлението на министър Нона Караджова, че е приела предложението на Висшия експертен екологичен съвет да се даде "зелена светлина" на проекта за разработване на находището Ада тепе, предаде кореспондентът на БНР в Кърджали.

От инициативния комитет в Крумовград съобщиха, че от днес в града и околните села започва подписка срещу златодобива.

Набирането на подписи започва в 14 часа пред специална шатра в центъра на града.

Там всеки, който не иска златодобив, може да дойде и да се разпише, каза Маргит Василева, председател на новоучредения инициативен комитет.

Тя определи като абсурдно решението на екоминистерството. Природозащитниците ще обжалват акта на министерството пред Върховния административен съд, но за други протестни действия ще решат след консултация с юристи. Предстои общината в Крумовград да се запознае с мотивите на министър Караджова и да прецени дали са спазени всички техни претенции по предложения проект за добив на злато.

Заради отпора на местните хора инвеститорът се отказа от цианидната технология за извличане на злато и я замени с по-ниско ефективна, но по-безопасна. Неотдавна фирмата получи 30-годишна концесия за шест златоносни участъка край Крумовград, най-големият от които е Ада Тепе.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини