Прототип на изкуствен интелект управлява рудника за злато Ада тепе, от тон концентрат се добива до 5 грама от ценния метал

Изображение 1 от 6

    Прототип на изкуствен интелект управлява рудника за злато Ада тепе до Крумовград. Компанията „Дънди Прешъс Металс Крумовград” е въвела върхови технологии в първия рудник в съвременната история на България, което го превръща в модерното лице на българския рудодобив. Командна зала с оператори контролира и направлява дейността в открит рудник; обогатителна фабрика; интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци и производството на златно-сребърен концентрат. Изкуственият  интелект позволява непрекъснато да се следи и съдържанието на злато в постъпващата за преработка скална маса. В резултат на денонощие се добива 500 грама злато от 2 400 тона получен концентрат. В един тон се съдържат между 3,8 и 5 грама от ценния метал.

      Рудник „Ада тепе” е открит на 23 август 2019 г. Златото се добива чрез открит способ. Това е един от най-често използваните методи, когато ценния метал е близо до повърхността. Изкопават се стъпаловидни страни за да се гарантира безопасността на миньорите.

      Добива на скална маса се извършва от 2 багера,1 булдозер и 8 камиона. Два пъти в седмицата се извършват взривявания.Това се прави от външна фирма. Най-високата кота е била 480 м.Сега миньорите са слезли на кота 380. Рудникът се работи на четири фази. Най-богати на злато са първа и втора фаза.Златото на тон концентрат достига 6 грама. Те са проучени с мрежа от сондажи достигащи 383 км.

      Паралелно с добива на скална маса,се изграждат клетки за поемане на флотационни отпадъци. Всяка клетка поема различно количество. До сега са изградени 430 клетки.

      Скалната маса,добита в рудника попада в Обогатителна фабрика. В цех „Трошачно” рудата се натрошава.Транспортна лента я довежда в цех „Смилане”.Капацитетът е 70 тона на час. Влизат 2400 тона. Концентратът който се получава е 25 тона.Златото от него се извлича в чужбина.

      Всички води, които се използват се улавят в изградени съдове и се употребяват отново. Отпадните води от санитарните помещения преминават през пречиствателна станция.

      Всички използвани терени отново се затревяват и се засаждат с дръвчета. Рекултивирани вече са 8,8 хектара. До сега са засадени 72 000 финданки. Извършва се капково напояване.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Платена публикация.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини