Емилия Стоянова става треньор по канадска борба

Сертификати за треньорска дейност получиха от Българската федерация по канадска борба (БФКБ) ардинската състезателка Емилия Стоянова и Борис Петров от Кърджали. Това съобщи Недялка Камбурова, председател на Спортно-туристическия клуб на хората със сензорни увреждания „Родопи” в Кърджали. „Сертификатите ще бъдат валидни до 2016 година и с тях БФКБ делегира права на притежателя му да упражнява треньорска дейност по Канадска борба, както за инвалиди, така и за юноши, мъже и жени”, уточни Камбурова.

От своя страна Емилия Стоянова изказа своята сърдечна благодарност към  ръководството на БФКБ за оказаното доверие. „Има много желаещи да тренират канадска борба на територията в община Ардино от различни възрастови групи.  Ще се опитам да подготвя отбор, с който искам да популяризирам този спорт. Надявам се в бъдеще да имаме постижения, за да се явим заедно с тях на републикански и международни състезания и да осетят тръпката на спорта”, заяви  Стоянова. Според нея спортът калява хората и ги прави по-силни в живота.

Тя се състезава от името на Спортно-туристическия клуб на хората със сензорни увреждания „Родопи” в Кърджали. Миналата година „желязната” дама от Ардино стана пета на дясна и шеста на лява ръка на Световния турнир по канадска борба , който се проведе в американския град Лас Вегас. Тази година Емилия Стоянова има квота за участие, но не замина на Световния турнир по канадска борба, който в момента се провежда в Казахстан, поради липса на средства. Не се намериха спонсори, които да подкрепят изявената състезателка от Ардино.

Тя има безброй медали от републикански и международни състезания, както за хора с увреждания, така и при здравите. Мечтата на Стоянова е да влезе в призовата тройка на Европейско първенство в Полша през 2012 година, за да може от там насетне БФКБ да поеме нейните разходи за участията й на международно и световно ниво. Ще дам всичко от себе си, за да осъществя мечтата си, каза тя.

В началото на декември Емилия Стоянова заминава за Истанбул по покана на Асоциацията на сляпо-глухите в Турция, за да участва в приятелски срещи по канадска борба.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини