Дисциплинарка срещу Ванчев, отстраняването му – следващата седмица

Иван Ванчев

Висшият съдебен съвет е образувал днес дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, съобщиха столични медии. То е заради уронване на престижа на съдебната власт, а предложението е от главния прокурор Борис Велчев. Отстраняването на Ванчев от длъжност е отложено за следващата седмица.

Според „Правен свят“, който се позовава на свои източници, окръжният прокурор на Хасково е подслушвал от ревност приятелката си, съдийка в районния съд в града. Но в хода на подслушването са били прихванати разговори с високопоставени магистрати и политици. И тримата съдии, които ще провеждат дисциплинарното производство срещу Иван Ванчев, са жени – Светла Данова, Костадинка Наумова и Теодора Нинова.

Днес също така стана ясно, че няма образувано досъдебно производство срещу Ванчев за незаконно подслушване или друго престъпление. Според източниците на „Правен свят“ Ванчев като частно лице е наел детективска агенция за проследяване и подслушване на приятелката си. В такъв случай е неприложима хипотезата за незаконно използване на специални разузнавателни средства, описани в Наказателния кодекс, А дейността на детективските агенции е регламентирана в специален закон. Ако въпросната агенция е нарушила по някакъв начин закона, то това е нейна отговорност, а не на Ванчев, коментираха юристи.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини