Частният детектив Стоян Мирчев: Подслушването е лесна работа

По неофициална информация причината за предложението за уволнение на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, внесено във Висшия съдебен съвет от главният прокурор Борис Велчев, е подслушване на любовницата му. Официалната причина e "уронване на престижа на съдебната власт“.

 

Лесно ли могат да бъдат подслушвани мобилните телефони и достъпно ли е това за всеки, попитахме частния детектив Стоян Мирчев.

 

 

 

Стоян Мирчев, частен детектив

 

 

 

Подслушването е забранено със закон. Въпреки това мобилни телефони се подслушват. Как се случва това?

 

 Интернет сайтове продават подслушвателни програми. Всеки може да се възползва. Предлагат хиляди програми според модела телефон.

Изтегляте софтуера. Той обаче не е активен. Необходимо е да преведеш 600 долара на посочена банкова сметка на Сейшелските острови. След това ти изпращат код, който активира програмата. За инсталацията й плащаш още 200 лева.

И започваш да послушаш.

Дори има сайтове, които продават телефони с вградени в тях подслушвателни програми. Подаряваш на гаджето си нов телефон и започваш да го подслушваш.

Как се внедряват тези програми?

Има два варианта. Първият е със SMS. Изпращаш съобщение на номера на телефона, който искаш да подслушваш. Когато този SMS бъде отворен, програмата веднага се активира. Другият начин е директно чрез телефона, който искаш да подслушваш. Достатъчни са няколко минутки, за да му инсталираш програмата.

Каква информация дава тази програма?

Получаваш пълна картина. Съдържанието на всички разговори, времетраенето им, мястото, откъдето са водени. Предоставят ти снимки от GPS.

Информацията излиза на определен интернет сайт.

През мобилния телефон могат да се подслушват и разговорите , които се водят например на маса в заведение. Телефонът може да е в джоба ти, но този който има интерес, чува всичко, което се говори между присъстващите.

Всички мобилни телефони ли са уязвими?

Не могат да бъдат подслушвани единствено телефоните, които са без интернет и без вграден GPS. Всички бизнесмени имат такива. А тези, които преди години струваха 20 лева, сега вървят над 200, защото са много търсени и не се предлагат масово. Скъпите телефони са много уязвими в това отношение.

Има ли някакъв начин да се разбере, че телефонът е подслушван?

Когато този, който подслушва, си включи телефона, другото мобилно устройство пресвятква. Но това става за секунди и не прави впечетление. Може да се замислиш, че евентуално си подслушван, ако сметката на телефона ти започне да расте. Ако си плащал 20 лева, вече броиш 100.

Продават се и специални устройства, когато ги доближиш да телефона, веднага отчита дали е подслушван.

Има и други устройства, струват 100 лева. Включват се в къща, офис, сграда и заглушават подслушването.

Но е практика, когато се сключва сделка например, бизнесмените да си оставят телефоните в колите. Това е най-сигурно. Или да извадиш батерията.

Всеки може да слуша. Има специални устройства със сим карта, които могат да се оставят в офисите и не се виждат. Работодателят иска да знае какво правят служителите му. Това устройство хваща разговорите в радиус от 10 метра.

Как ще кометирате случая с окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Това е фарс. Някой иска да му подлее вода, за да заеме мястото му.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини