Два пъти повече недействителни бюлетини

Избирателите масово грешаха пред урните

Процентът недействителни бюлетини за местният вот е близо 2 пъти повече от обичайното за избори, показва справката с протоколите на сик-овете. От 48 049 хиляди гласували за кмет на община, 2663 бюлетини са недействителни, което прави 5.5% при обичайното за този вид избори 2-3 %. За общински съвет недействителните бюлетини са още повече-2832 от същия брой гласували или 6 %. Положението е същото ако не и по-лошо в селата. Вчера в хасковското село Войводово бяха открити 50-тина недействителни бюлетини, забутани в шкафче и неотчетени в ОИК. Показателно за начина на работа в сик-овете е че една от тези бюлетини си е била съвсем нормална-с отбелязано хиксче и без други нередности, но на гърба и пише „недействителна“.

В селата положението с недействителните бюлетини е била направо трагикомично. Най голям процент недействителни е в Нова Надежда-от 280 избиратели 71 са гласували невалидно за кмет и 61 за Обс. Или общо 132 сгрешени вота. В Големанци сбъркан кметски вот са направили 72-ма от 422 избиратели.

Нищо не може обаче да бие рекорда на секция 60 в Република. По данни от ОИК цели 163 са недействителните бюлетини за съветници. Още 141 са се огелпили за кмет. И това, при 850 души в избирателния списък.

Въобще, преобладаващо ромските секции от 60 до 67 имат огромен резерв гласове-пуснати са цели 700 невалидни бюлетини за кмет и Обс.

Пороят невалидни е характерен и за страната. Общо сбърканите вотове са 700 000 невалидни бюлетини, което е безпрецедентно в историята на демократичните избори в България, съобщават от пресслужбата на БСП. От тях огромното мнозинство-570 хиляди са за местните вотове. Заради тези нередности, БСП обмислят официално да поискат касиране на изборите.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини