Изборите в Кърджали пред провал,ДПС вини ГЕРБ

 ГЕРБ се опитва да манипулира и фалшифицира изборните резултати в Кърджали. Тя старае силово да наложи съставите на Секционните избирателни комисии. Това вещае провал на изборите, се казва в декларация на Общинския предизборен щаб на ДПС в Кърджали. Декларацията е под наслов „ГЕРБ провяааля изборите”. В нея се призовават всички политически партии, които ще участват във вота да я подкрепят. Твърди се, че цялата политическа отговорност се носи от ГЕРБ.

 Кметът Хасан Азис , което е кандидат за трети мвандат определи случващото се със Секционните избирателни комисии като евтин политически театър.

 Сагата започна преди месец. Тогава Хасан Азис изрази пред медиите опасение, че законовото протичане на изборите е пред провал..След като на 13 и 17 септември консултациите при кмета зациклиха, стана ясно че всички политически партии с изключение на управляващите са готови на договорка. Инициативата бе поета от Общинската избирателна комисия. В нея се създаде контактна група за преговори. Тя излезе с предложение, одобрено от председателката на ОИК Даниела Петрова, излъчена от ГЕРБ. Местната централа на управляващата партия отхвърли и това предложение.

Тогава бе сезирана ЦИК. Тя върна списъците на ОИК. Така община Кърджали е единствената в страната, в която няма формирани Секционни избирателни комисии. По закон те трябвашше да бъдат отвърдени от ОИК до 27 септември.

 ГЕРБ умишлено и силово се опитва да наложи монопол в СИК. Това е опит да се предреши резултатът от вота. Явно целта е изборите в Кърджали да бъдат партийно контролилани, както това ставаше по време на тоталитарния режим, каза кметът на Кърджали Хасан Азис.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини