Езиковата набляга на неформалното образование

На 5 октомври в конферентната зала на хотел „Арпезос” се проведе информационен ден по програма „Учене през целия живот”.  Интересът към организиране и координиране на  дейности, свързани с различни проекти на Европейската комисия в областта на образованието и обучението в България бе изключително голям. Присъстваха много учители от града и от региона. Г-жа Милена Караангова, представител на отдел „Информиране, разпространение, съпътстващи дейности” към Центъра за развитие на човешките ресурси разясни в детайли възможностите на училищата и детските градини  за активна работа по европейските образователни програми. Тя даде практически насоки за  българското участие в програмата на Европейския съюз „Учене през целия живот" 2012г.  и в частност секторната програма „Коменски",  насочени към дейности, организирани в общински и държавни училища.

В програмата бе включено представяне на училищен проект „Твоят живот, моят живот, нашият живот” на ГПЧЕ „Христо Ботев”, реализиран през периода 2008-2010г. и  получил  висока оценка от Националната агенция  Той бе презентиран под формата на кратко резюме, информативна Power Point презентация,изготвена от ученици- участници в проекта,   впечатляващи крайни продукти, снимки  и   лични преживявания на участници. Училищният проект на езиковата гимназия  в партньорство с училища от Германия, Литва и Полша впечатли с многобройните дейности, динамика, оригинални идеи и подходи при прилагане на различни форми на  неформално образование и развитие на креативно мислене у учениците.  Ръководителите на проекта бяха похвалени от представителите на агенцията за тяхната активна дейност по  различни подпрограми, включени в европейската програма „Учене през целия живот” – многостранни и двустранни партньорства, езиков асистент, регионални партньорства, индивидуални квалификационни дейности за учители по чужд език. Те подчертаха, че само активното участие води до успех и като пример приведоха факта, че ГПЧЕ „Христо Ботев” след успешно приключилия проект за многостранно партньорство в момента вече работи по нов проект за двустранно партньорство за периода 20111-2013г. с партньорско училище от Италия.

Информационният ден продължи с представяне на възможности за  Училищните настоятелства да работят по европейски образователен проект по секторна програма „Грюндвиг”. Г-жа Елена Мирчева, от отдел „Информиране, разпространение, съпътстващи дейности” към ЦРЧР, обясни за европейските помощници в изготвянето на проекти- Europass, Refernet  и Eurydice.

Програмата приключи с практическо представяне на дейност eTwinning от г-жа Антоанета Сендова. Участниците в информационния ден си пожелаха ползотворна работа по европейските програми и все по-вече успешно  реализирани български училищни проекти по модел на „Твоят живот, моят живот, нашият живот” на ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини