Селски кметове в Кърджалийско натъпкали избирателните списъци с „мъртви души”

Eдна десета  от имената в избирателните списъци в Кърджалийско са на изселници,живеещи в Турция.На места процентът достига и 20.Най-голям е броят на  „мъртвите души” в списъците в Джебел,Черноочене и Кърджали.В село Велешане например от 120 избиратели,16 живеят в Турция и нямат регистрация нито по настоящ нито по постоянен адрес. Ако тези хора гласуват,това ще повлияе чувствително върху резултата от вота. Това заяви в Кърджали народният представител от ГЕРБ и областен лидер на партията Цвета Караянчева. Тя каза, че сигнали за подобни манипулации на избирателните списъци пристигат от всички 96 кметства където  ГЕРБ издига кандидати за кметове. Симпатизанти сигнализират от други населени места. Имаме информация, че вписаните изселници ще бъдат превозани да гласуват в Кърджалийско с автобуси. Създадена е специална организация, каза още Караянчева.

Тя каза, че е сезирала Централната избирателна комисия и областния управител Иванка Таушанова. По заповед на губернатора служба ГРАОН и Паспортна служба вече извършвват проверки. Ако има нарушения виновните ще бадат дадени на прокурор. Караянчева обвини селски кметове за това, че са попълвали адресни карти на изселници в тяхно отсъствие, като така са манипулирали данните подавани за избирателните списъци. След изборния процес тези хора, които дойдат да гласуват с автобусите ще бъдат санкционирани.Това са подведени български граждани,категорична бе Караянчева.

 Не разбирам опасенията на ГЕРБ.Избирателните списъци се изготвят от ГРАО, не от общинските администрации и кметствата. Службата е подчинена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е в ръцете на управляващите, поясни кметът на Кърджали Хасан Азис. Според него още от сега ГЕРБ се опитват да намерят причини за очаквания изборен резултат.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини