В Кирково обмислят дистанционно обучение по гръцки език

Втора година ръководството на пограничната община Кирково търси учител по гръцки език. Идеята на местната управа бе продиктувана от отварянето на прохода през Маказа и по-добрата комуникация между хората от двете страни на границата. Тогава Общинският съвет гласува 200 лв. върху месечната заплата за учител по гръцки, а общината му осигури безплатно жилище. Това се оказа недостатъчен стимул за евентуалният преподавател. Обяснението според преподаватели и директори на учебни заведения е, че в свободната практика подобни преподаватели се уреждат трудно заради липсата на гръцкия език като официален предмет в програмите на Министерството на образованието.
Ръководството на общината е готово на още компромиси, за да намери учител. Кметът Шукран Идриз е решена да предложа завишаване на гласуваното допълнителното възнаграждение от 200 на 500 лв.
От гимназията в Кирково обмислят алтернативен вариант, в случай, че не бъде намерен преподавател – специалист от издателство на учебна литература, речници и разговорници да проверява работите на децата, чрез дистанционна форма на обучение. За това вече е отправено запитване към издателството.
Въпреки, че ще трябва да учат повече, учениците също са съгласни да изучават езика на боговете. Целта е да бъдат обхванати ученици от гимназиален курс и резултат да има след 2-3 години.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини