Йовковци пресъздадоха колоритни български традиции и обичаи

На осмия ден преди  Великден  Йовковци пресъздадоха колоритни български традиции и обичаи.

Учениците от IV а клас на СУ „Йордан Йовков“ с класен ръководител Росица Христова и учител ЦОУД г-жа Гроздена Терзиева представиха ритуала „Пеперуда“, който има силата да призовава дъжд по време на суша и служи като завладяващ пример за това как културните практики могат да отразяват дълбоките връзки между хората и тяхната естествена среда. Молебенът за дъжд се изпълнява както през пролетта, така и при нужда през лятото.

 По традиция участниците избраха най-личното момиче на 10-годишна възраст, което пее, танцува и притежава качества като трудолюбие и доброта. Пеперудата я облякоха с дълга бяла риза, на главата и сложиха венец със зеленина, наречен зеленило, а пеперударките – останалите участници в обичая, се нагиздиха в народни носии. Част от обичая бяха и двете стопанки, които наричаха и насочваха обредните действия. Докато пеперударките играеха своя тайнствен танц, двете възрастни жени сееха бяло брашно през ситото, за да падне ситен дъждец и поливаха с дървена лъжица главата на Пеперудата с вода. Младото момиченце търколи ситото и пожела годината да е сита и да напълни градини и хамбари, а добрите стопани ги дариха с боб, жито и царевица.

На прага на вратата гласовитите лазарки от Детската фолклорна вокалната група, с ръководител г-жа Гинка Матева, запяха  „Ой, Лазаре, Лазаре“ и благозвучната пролетна песен „Прехвръкна птичка“. Лазарките пожелаха стопаните все тъй хубави да бъдат, да се радват и заедно да пребъдат.

Ръководството на училището в лицето на г-жа Людмила Чаушева дари участниците с вкусна питка и им пожела, каквото са чули и видели, да го предават и на идните поколения.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини