Пресцентърът на МФ: Актуализация на бюджета няма да има

Преди минути от пресцентъра на Министерството на финансите съобщиха, че актуализация на Закона за държавния бюджет 2011 г. няма да има. Информацията е от едно изречение и е поместена на сайта на министерството.

Припомняме, че на последното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов предложи парламентът да гласува актуализация на бюджета заради дължимите 25 милиона лева по строителството на водното огледало в Кърджали. Изказването бе тиражирано от информационните сайтове и пресата, което явно доведе и до лаконичния отговор от пресцентъра на МФ.

На заседанието строителният министър Росев Плевнелиев е обяснил, че държавата не е разплатила въпросната сума към строителя и трябва да се намери решение по казуса.

"На Михалевски защо не му се обадиш и не му кажеш: Колега, защо като сте го направили от 8 на 80 милиона и имахте 3 милиарда излишъци, барем не си го платихте?", е бил коментарът на премиера. "Точно така. Това е последният казус, който остана, от 300 милиона лева, които ни оставиха дължими пари, поръчали са ги, изпълнили са ги, не са ги платили. А договорите бяха за 700 милиона лева. По тези договори 300 бяха поръчали и неразплатили. Последното, което остава, е казусът с водното огледало. Всичко останало по един много достоен и честен начин е изчистено", са думите на Плевнелиев от стенограмата.

На заседанието Борисов е изразил опасенията си, че независимо от очакваното съдебно решение по законността на проекта за водното огледало, тези 25 млн. лева се дължат при всички случаи, което в условията на криза ще бъде трудно да се осигурят

„То излиза, че ние като не плащаме сега на тази фирма, я съсипваме, но всъщност като отиваш да откриваш (тук има предвид предшественика си Сергей Станишев), къде му е акт 16 и къде му е платежното за това, че го е приключил“, риторично е запитал Борисов.

По нататък в стенограмата се посочва, че тези 25 милиона лева са една трета от бюджета на Министерството на културата. Дава се пример и с годишния бюджет на Министерството на физическото възпитание и спорта, който е 35 милиона. По този повод министрите коментират, че средствата не са никак малко.

В заключение финансовият министър Симеон Дянков обяснява, че средствата могат да се осигурят само с актуализация на бюджета. "Иначе няма откъде да ги извадим", добавя вицепремиерът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини