Две дежурни градини за август, родителите не ги щат

В ОДЗ "Елхица" засега има записани над 50 деца в градина и ясла

Две детски градини остават дежурни за цяло Хасково през месец август. Това са ОДЗ 11 „Елхица“ зад АГО и №17 „Иглика“ в квартал Каменни. Първоначалните опасения че две градини са недостатъчни за цяло Хасково не се оправдават. В „Иглика“ има записани около 50-на деца. Малко повече ще са в „Елхица“-38 за градина, 12 за ясла и около 20-на от собствените възпитаници. Записаните са горе долу 1/3 от капацитетите на двете заведения. Подобна бе ситуацията и миналата година, когато от общината оставиха 4 градини. Всички останаха наполовина празни. Изключително търсената ЦДГ 20 „Весели очички“ пое 70 деца. Още в средата на месеца те останаха 50. като цяло обаче децата в дежурните детски градини бяха два пъти повече отколкото ще бъдат тази година.

Една от причините за отлива е неудобното местоположение на двете градини. Тази в „Каменни“ е удобна само за прилежащият квартал и отчасти за Бадема. За всички останали идва далече. По удобно разположена е градината зад АГО. Тя обаче е насред „Република“ и повечето родители имат задръжки. „ И в двете градини не се говори само на български, не искам детето ми да се обърква“ категорична бе млада майка, която въпреки че няма кой да гледа детето и, се отказва от дежурните. Щяла със съпруга си да се редуват да си вземат отпуск за да се грижат за 4 годишния си малчуган.

В действителност и двете заведения се ползват с добро име в кварталите си. Извън предубежденията, много родители се опасяват, че смяната на средата може да се отрази зле на адаптацията на децата им. През миналата година, десетки записани за дежурните градини деца, бяха отписани след като не можаха да свикнат на новото място.

Г.Христов

Засега градината в Република има повече записани
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини