Бунт в бежанския лагер в Любимец, 50 преживяват с по 1 евро на ден

Петдесетината обитатели на бежанския лагер в Любимец са пред бунт заради продължителния си престой зад решетките, както и заради мизерните средства, които им се отпускат. Според официалната информация на всеки от тях се полагат по 65 лева на месец, което прави малко над 1 евро на ден. Сред тях има деца, болни и възрастни хора.

Това стана ясно на информационната сесия днес в Хасково, на която присъства и представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Милагрос Лейнес.

Пред журналисти бяха представени основните проблеми пред бежанците, търсещи закрила в България. За периода 2006 - 2010 година молби за закрила са подали 4250 души, а от началото на 2011-а – 466.

Според промените в българския наказателния кодекс не подлежат на наказание лица, които пресичат незаконно границата,за да търсят закрила у нас. Не всички от тях са икономически мигранти. Бежанците са принудени да бягат от дома си, поради сериозна опасност за живота и свободата си, те са преследвани и прокудени от родината си, за разлика от мигрантите, които ако желаят, могат да се върнат вкъщи.

Заловените на границата нелегални, след изтичането на 24-часовото полицейско задържане, се настаняват в лагера в Любимец. Тези от тях обаче, които подадат молба за закрила и поискат статут на бежанец, трябва да се прехвърлят в лагера в Пъстрогор, обясниха експерти. Домът за бежанци в Пъстрогор обаче още не е открит и не е ясно кога ще стане това, каза адвокатът Димитър Славов от Българския хелзински комитет в Свиленград.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини