Хасковлийки спряха да изоставят децата си

В Дома за медико социални грижи изоставените деца се стопиха наполовина

Сериозен спад в броя на изоставените деца регистрират социалните служби в Хасково. Отливът се илюстрира най-добре в дома за медико социални грижи, бившият „Майка и дете“. Там се грижат за децата от 0 до 3 г. От капацитет 100 деца, в момента там има 50, като огромният брой е заварено положение от минали години. Спадът се усеща и в следващата социална спирка-дом Надежда, за деца от 4 до 7 години. Въпреки че капацитетът му тази година бе намален от 68 на 40 места, той отново не е изпълнен. В Дома са въдворени 29 малчугани. Тук отлива е заради ударното осиновяване в региона-30 от началото на годината. Само за юни, 8 деца са били осиновени. Впечатляващото е, че 7 от тях са били ромчета, но това не е спряло осиновителите. Преди години етноса бе сериозен проблем.

Нови 349 семейства са вписани в регистъра като кандидат-осиновители. Тласъкът идва в олекотяване на процедурата и едновременно класиране на две семейства. Ако едното се откаже, веднага има заместник, без цялата процедура да се стартира отново.

Изключително добре се развива и новата услуга на социалните-приемната грижа. От началото на годината досега вече са ситуирани 21 приемни семейства, като 8 от тях са професионални, т.е. отглеждат дете срещу заплащане.

Най-незначителен е отливът в дом „Асен Златаров“, където децата се обгрижват до пълнолетие. При 81 капацитет, там са заети 80 места. Именно там обаче е регистрирано последното осиновяване-на 12 годишно момче от италианско семейство.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини