Село още чака предизборна вода. Пепелянки накълваха земеделци. Преглед на регионалния печат

"Пепелянки клъвнаха 10 за 2 м." чело на "Новинар юг". 10 души са били ухапани от пепелянки през последните два месеца. Потърпевшите са били лекувани в хирургичното отделение на МБАЛ Хасково. Ухапаните работели на полето, когато били нападнати от влечугите. Ухапванията съвпадат с рязкото покачване на температурите до 35 и повече градуса. Първото ухапване на змиите е най-опасно защото концентрацията на отровата е най-висока. При следващиq най-многото което може да се случи са отоци и зачервявания. При своевременна медицинска намеса последствията отшумяват за 2-3 дни. Ако няма такава може да настъпи и смърт.

"Технолог от Неохим литна с траиктор". Инж. Ивайло Димитров направил парапланер с двигател на американска моторна косачка. С апарата си той участвал на авио рок феста в Стара Загора и бил включен в група за летена във формации. Името на апарата идва от траик/триколесна количка/.

Дядо искал да го гази влака, сетне коли зетя". 81 годишния Стоян Генчев от село Скобелево е обвинен в опит за убийство на зет си Фреди. По време на разпра той извадил нож и пробол във врата по-младият мъж. Скандалът бил, че Стоян продавал имущество от фамилната къща без да пита зетя. На вчерашното заседание на хасковския окръжен съд обаче стана ясно, че по-рано Стоян искал да се самоубива, понеже Фреди му взел пенсията и дядото се принудил да пазарува на вересия от близкия магазин.

"Математици станаха 4-ти в Индонезия" . 4 деца от Димитровград се върнаха с престижното 4-то място на световно математическо състезание в Индонезия. В него участвали 330 деца от 62 отбора, от целия свят.

"Очното с нов ехограф и пахиметър" съобщава от първа страница вестник "Хасковска Марица". Хасковската болница заделила 24 хиляди лева за закупуване на двата апарата, които се предоставят на разположение на очно отделение. Пахиметърът мери дебелината на роговицата, ехографът помага за точното определяне на диоптъра. Началникът на отделението д-р Тянков предупреждава че хората сами си задълбочават очните проблеми с неадекватно самолечение и откровени "бабини деветини". Така например някои се самолекували с капки от асма и най-невероятното-от урина. Това можело да предизвика сериозни инфекции. При конкретен проблем не разчитайте само на миене с вода от чудодейни чешми. Само по себе си и най-лековитата вода не решава очни проблеми.

"Пак по 150 лв помощ за първолак" социалните отново ще отпускат кеш за подпомагане на първолаците. Кампанията стартира от 1-ви август. Пряаво на подобно подпомагане ще имат семействата на първолаци, които имат доход не повече от 350 лв на член от семейството.

"Спасението на Меричлери- в ръцете на Цветан Цветанов" От декември миналата година в Меричлери, димитровградско, пият вода с арсен. Сигурно пият и от преди, но точно тогава РЗИ констатира значително завишаване на нормите и забрани ползването на вода за битови и питейни нужди. От тогава следва дълго умуване какво да се направи за осигуряване на алтернативно водоподаване. То не бяха схеми и варианти, то не бе чудо. За да се стигне отново до познатата ситуация-молим бащицата/в случая държавата/ да ни оправи положението. И после местната власт искала самостоятелност и правомощия.... На вчерашното обществено обсъждане в Меричлери, кметът на общината Стефан Димитров обясни, че общината не можела да тегли кредит за изграждане на нова помпена станция, която да захранва Меричлери от дург водоизточник. Защото законът забранявал взимане на кредит 9 месеца преди местните избори. Законът не го забраняваше миналата година или в началото на тая, но тогава никой не му хрумна да потърси тоя вариант. ВиК Димитровград също не можели да теглят кредит, защото цената на водата в общината щяла да скочи. Затова единственото било да се моли за пари междуведомствената комисия за бедствия и аварии с председател вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Всеки трети инцидент на пътя с участието на пешеходец" водещо на страница 3-та. Катастрофите в региона са предимно заради неправилно пресичане. 165 пешеходци са глобени заради неправилно пресичане от началото на тази година. За цялата минала те са били едва 61.

"И след 70 години любеновци ще чакат водата, май" темата на броя. За пръв път след 70 години в хасковското село Любеново ще потече вода по чешмите. Това са думи на кмета Георги Иванов при тържественото рязане на лентата на първия водопровод в селото. Той бе открит предизборно на 26-ти септември 2007-ма година в разгара на борбата за третия мандат на Иванов. Обещанието бе първо вода да потече в 1/3-та от къщите, на следващата година-във всички домакинства. 4 години по късно, вода тече само в 6 къщи. Любеновци отново разчитат на построените през 1936-та година 6 улични чешми. Проблемът е, че в жегите техният резервоар пресъхва. Той се пълни от извор който няма достатъчен дебит. Към настоящият момент, селото което погълна близо половин милион лева за водоснабдяване има само 1 /една/ действаща чешма.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини