Край с тел. 160, 112 прати нахалост пожарна в „Орфей“

Напразен курс на пожарната тази сутрин

От няколко дни телефонът за сигнализиране за пожари 160 вече не е активен. Обажданията на този номер автоматично се пренасочват към националния 112.

За региона централата за спешни повиквания е базирана в Кърджали. Тази сутрин екип на хасковските огнеборци бе пратен на зелен хайвер за пожар срещу комплекс „Замъка“ в квартал „Орфей“.

Пристигналите на място пожарникари обаче не открили и следа от огнено бедствие. Оказало се, че от централата в Кърджали предали сигнала за пожар с думите, че е „срещу „Двореца“. Няколко минути изминали в уточняване на терминологията и точното място на предполагаемия инцидент. Едва след като разбрали, че става дума за „Замъка“, пожарникарите скочили в колата и дали газ към „Орфей“. Там обаче се оказало, че сигналът е фалшив.

„Предали сме информация на централата в Кърджали, че пожар не е открит. Оттам нататък е тяхна работа да проверяват дали е бил фалшив сигнал“, обясни шефът на хасковските огнеборци Николай Вълчев. Той допълни, че се прехвърлянето на всички обаждания за аварии и бедствия на един номер води до практически проблеми, предимно с уточняване на точно място. Разбираемо жителите на Кърджали не познават Хасково. „Когато им подадат сигнал за пожар в Кенана, те ни го прехвърлят точно така – пожар в Кенана. Ако беше на досегашния тел. 160, дежурният в Хасково ще продължи да разпитва точно къде е бедствието, ще иска допълнителни ориентири. Дежурен в Кърджали няма как да го направи, дори да иска, защото не познава града. За него „Кенана“ е точна локализация. Лошото е, че тези неуредици трябва да се изчистват точно в разгара на пожароопасния сезон, но ще трябва да се справяме“, допълни Вълчев. По думите му тези проблеми са поставени на обсъждане. „Разбрахме с шефката на центъра в Кърджали когато нашият екип тръгне на пожар, да държи връзка с тях по телефона и в движение да уточняват нещата. Не е най-добрият начин, но засега ще върши работа“, обясни Николай Вълчев.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини