Убитият Христо от 1 месец в хладилник, за по 30 лв на ден

Убитият Христо Георгиев на 51 години

Жестоко убитият Христо Георгиев, вече 1 месец стои непогребан в хладилника на моргата в хасковската болница. На 28-ми юни човекът бе умъртвен след побой посред бял ден в центъра на Хасково. От тогава, семейството плаща за хладилна камера по 30 лв на ден. За 29 дни-870 лв. И ще продължава до приключването на поисканата от тях тройна съдебно медицинска експертиза. Тя е постановена от хасковската прокуратура, но вече е изминал половината от едномесечния срок, без да бъде насрочена дата. Срокът може да бъде удължен.

В емоционално обръщение към Haskovo.net, семейството на починалия се оплаква че се изцежда финансово. По-важното-не знаят кога могат да погребат съобразно християнският обичай своят баща и съпруг. Преди няколко дни, адвоката им Димитър Марковски казал, че двамата софийски патолози, които заедно с хасковският патолог д-р Христо Еленски са ангажирани с експертизата, дори не били уведомени че са включени в екипа. А са включени официално от 11-ти юли с решение на прокурор Дарина Славова. 16 дни по-късно, съдебният лекар на софийска област, д-р Топалов, и началник на патологията в Пирогов Д-р Минчев- не знаели че са ангажирани с хасковски случай. „Отговорността да уведоми лекарите е на разследващите или на колегата им д-р Христо Еленски“ съобщи по телефона прокурор Дарина Славова. Тя успокои че има време до края на законовия срок.

„Винаги мога да си дам мнението и да изпратя материалите на колегите от София. Когато имат възможност те ще си дадат своето“ коментира и д-р Христо Еленски. Патологът е в платен годишен отпуск, но работи непрекъснато тъй като е единственият съдебен лекар в областта. На практика без него разследването на криминални деяния в региона трябва да спре.

Според Еленски, е напълно излишно тялото на Христо да продължи да бъде съхранявано в хладилник. Ключовите органи/ сърце и гръклян, чието счупване е причина за смъртта/ са отдавна извадени от тялото и те подлежат на експертиза. Според доктора, няма никакви пречки тялото да бъде погребано.

Семейството обаче мисли , че при погребение ще се скрият улики и убийството ще бъде подменено с по-лека присъда. Мотив им е пускането на свобода на извършителя Веселин Бъчваров срещу 10 хиляди лева. Както и формулировката на прокуратурата за деянието-причиняване на смърт по непредпазливост.

В смъртният акт на Христо като причина пък е записано „Внезапна сърдечна смърт“. Всяка смърт е сърдечна смърт, но не всяка сърдечна смърт е убийство, настояват те.

„Дал съм заключение че причинените травми по шията са отговорни за смъртта. Това в акта е административен термин и аз нямам отношение към него“ контрира Еленски. Той съобщи, че е бил притискан и заплашван от фамилията да се откаже от участие в разследването. Подал дори жалба в полицията. Адвокат Марковски пък дори внесъл искане за отвод, което прокуратурата отхвърлила като немотивирано. „Не знам какво имат против мен, понеже аз дадох мнението за насилствена смърт, заради която бе арестуван човек“ каза Еленски. В момента докторът е ангажиран приоритетно с приключването с експертизите за великденската трагедията в симеоновград. Уточни че срокът за разследването за убийството на Христо е двумесечен а още не е изтекъл първия месец. Целия срок може да бъде удължен. Така че всичко е въпрос на приоритети.

Вече месец различните приоритети пречат Христо да извърви последния си път.

Г.Христов

Близките плащат по 30 лв на ден за съхраняването на тялото
Христо починал от внезапна сърдечна смърт
Искането за тройна експертиза, заради която пазят тялото в хладилник
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини