Назми Мюмюн: Стига деление на поробители и възродители!

Кърджалиецът Назми Мюмюн има необичайно хоби - подарява портрети на Апостола на българската свобода Васил Левски на приятели, познати, институции. Само за последните две години от него са получили ценните репродукции над сто души. Назми Мюмюн е връчил портрети на Апостола на министри, депутати, шефове на полицейски управления, кметове на общини, общественици, обикновени граждани. Сред получилите ги са депутатът Димчо Михалевски, кметът на Кърджали Хасан Азис, председателят на общинския съвет Сейфи Неджиб и др.  Често ликът на Васил Левски „влиза” в училищни кабинети. Наскоро го получи и д-р Йорданка Господинова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца в Кърджали.

“Идеите на Апостола за чиста и свята република,  в която всички, независимо от етнос и вяра, да живеят като братя, са много актуални в наше време. Не съм срещнал български гражданин от турски произход, за който Левски да не е светиня заради тези си думи и да не е ценен заради тях. Дали обаче част от моите съотечественици се вслушват в призива на Апостола? Мнозина искат да ни противопоставят. Най-често това са политици. Затова подарявам този лик на хора, които са обществено ангажирани, за да им напомням завета на Васил Левски”, сподели за „Дума” Назми Мюмюн.

Днес той е силно обезпокоен от насажданото етническо и верско противопоставяне в страната. “Делят ни на „поробители” и „възродители”. На едните се вменява вина за пет вековното османско иго, на другите за насилствената асимилация при тоталитарния режим”, споделя Назми Мюмюн. Той е член на Съвета по правата на човека, етническите и междуетнически отношения към Националния съвет на БСП. Кърмъзъ/Червения/ Назми, както го знаят всички, е като бяла лястовица в ръководството на партията. Боли го, че неговата партия БСП все още е недостатъчно отворена за представителите на малцинствата, защото тези хора по социалната си природа са бедни, което ги определя с лява политическа ориентация. Така е за жалост в националните политически формации. Това позволява на ДПС да капсулира мюсюлманите в страната. И ислямофобията не закъснява.

“Къде потулиха завета на Апостола за чиста и свята република? Защо българи, турци, помаци, роми не живеем като братя? Защо националисти бият богомолци в центъра на София пред Баня башъ?”-пита Кърмъзъ Назми. Той подкрепя категорично Декларацията на Главно мюфтийство, която бе насочена срещу екцесиите на „Атака” над мюсюлманите в столицата: “Започваме да се страхуваме, че сме отново нежелани в родината си България. Държавата не може да ни опази или не иска да го направи”. Той застава зад констатацията на главно мюфтийство: ”Физическите, психологическите, икономическите и социалните методи за репресии са ни известни от историческите факти и събития, те се повтарят и днес, а ако не се погледне сериозно на нещата ще продължат и занапред.”

Убеден е, че част от българското общество е „враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност”. За съжаление, с годините анти-ДПС отношението се преобразува в анти-турски и анти-мюсюлмански настроения. Това не носи ползи за никого.

“Категорично не съм съгласен с изразеното от Лилия Томова на страниците на вестник „Дума”, че декларацията на Главно мюфтийство е опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци и застрашава националната сигурност. Абсурдно е да се иска намесата на ДАНС срещу висшия мюсюлмански клир, заради реакцията му на случилото се при Баня башъ. Отново виждаме сянката на миналото - иска се репресия на държавата, заради свободно изразено мнение”, категоричен е Назми Мюмюн.

Кърмъзъ Назми вини за сегашното етническо и верско напрежение правителството на Бойко Борисов. Според него с разпалването на етническо и верско противопоставяне Борисов иска да си осигури нов кредит на доверие сред електората.  Премиерът се представя в ролята на помирител между ”Атака” и ДПС, за да покаже, колко много държи на единството на нацията. Всъщност е точно обратното. Доказателство за това са  думите му, изречени в Тервел на Гергьовден: ”Ние искаме да ни запомнят с това не колко джамии сме открили, а колко нови църкви сме построили”, припомня ни думите му членът на Националния съвет на БСП.

Назми Мюмюн е известен сред съгражданите си с това, че уважава всяка религия. Трябва да има хигиена във вярата, тя се пренася и във взаимотоношенията между хората, споделя членът на Националния съвет на БСП. Той дава пример за религиозна толерантност в града. Благодарение на негови усилия и благотворителността на негови приятели бе извършен основен ремонт на църквата в крайградското село Резбарци. Спомоществователите са и турци, и българи. Заедно с областния лидер на социалистите Милко Багдасаров участват в дарителските акции на всеки голям християнски празник. За Коледа и Великден осигуряват агнета, пуйки, пакети с храна за бедните. Личен приятел е с отец Александър Чакърък от Одрин и с енорийския свещеник на Кърджали Отец Петър.  Живее на метри от църквата. Всеки ден среща богомолците, отправящи се към храма. Мнозина от тях познава лично. Не смята, че камбанния звън дразни мюсюлманите. Не приема и реакциите срещу пеенето на имамина, призоваващ за молитва.

По негова идея бившият премиер Станишев подари голям килим на джамията в Кърджали. Плод на негова благотворителна акция е обновяването на двора и оградата на джамията в града. Отново събира приятели турци и българи, които дават средства. С народния избранник от Коалиция за България Димчо Михалевски участват ежегодно в мевлид в с. Богатино, на който се събират над 350 души. Двамата с Михалевски не пропуснаха да поздравят с личното си присъствие в джамията новоназначения областен мюфтия. 

Заради усилията си да подпомага религиозната толерантност не се страхува и да изказва открито мнението си по болни въпроси. Смята, че както в Кърджали, така и в София трябва да се изгради втори мюсюлмански храм. Това ще облекчи вярващите да се съберат в джамиите и няма да води до конфликти с хора от други вероизповедания. Твърди, че в Германия има около 3000 джамии и те не пречат на никого. Германия не е станала мюсюлманска държава, заради храмовете на вярващите. Тя просто е станала модел за толерантност, твърди Назми Мюмюн. Дава за пример и жителите на Одрин, които посрещат гостите от България по време на откриването на втората обновена църква в града „Св.Св.Константин и Елена”. Те наблегнаха на комшулука. “Никого не подразниха българските знамена, които веехме, нито камбанния звън, когато биехме камбините от  радост при последното си посещение в Одрин”, споделя Кърмъзъ Назми.

Според Назми Мюмюн трябва да се сложи край на разделението на етническа и верска основа в страната. Дава за пример Ардино, където заради политически грешки има комшии българи, помаци и турци, които с години не си говорят. “Това е недопустимо”, смята Кърмъзъ Назми. “С години работим, за да преборим различията, а необмислени прояви като тези на Атака, рушат всичко изгредено буквално за часове”. Той е на мнение, че символ на единството на нацията трябва да бъде и президентската институция. Затова предлага партията му да  помисли наистина сериозно и държавнически за издигане на кандидатура за вицепрезидент - мюсюлманин. “Не може една трета от населението в страната вече да се определя като изповядващо исляма и ние да си заравяме главата в пясъка като щраусите. Нека търсим обединяващото, нека консолидираме хората чрез институциите, а не обратното”, призовава Назми Мюмюн.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини