Българи мохамедани станаха почетни граждани на Пловдив

Българи мохамедани от Родопите бяха удостоени снощи посмъртно с най- високото отличие на Пловдив-почетен гражданин. Лидерът на културно-просветната организация „Дружба Родина” Камен Боляров и някогашния главен мюфтия на българите –мохамедани Светослав Духовников бяха отличени за високия им принос за българщината. Заедно с тях посмъртно бе отличен и друг активист на „Дружба Родина”-нейният секретар Петър Маринов. Тримата наскоро бяха обявени и за почетни граждани на Смолян.

   Ще припомним, че културно-просветната организация Дружба Родина е учредена в Смолян през 1937 г. Тя цели културното и социално развитие на Родопите и приобщаването на българите –мохамедани към нацията. През 1944 г. организацията е забранена ,а лидерите и съдени от Народния съд. Камен Боляров е убит в затвора.

  Пловдивчани решиха да почетат родинци не само заради патриотичното им дело, но и заради връзката им с града. След 1944 г. тримата активисти на организацията са принудени да напуснат Родопите и да се установят в Пловдив. Най-здрава връзка с града има Камен Боляров, който е бил негов комендант до 1944 г.

 Снощи за церемонията бяха дошли внукът  и дъщерята на Камен Боляров, както и синът на Петър Маринов. Те получиха плакетите и грамотите на своите родители.

  Ситуацията в Родопите не е особено добра. Правят се опити българите мохамедани да бъдат турцизирани. Това заяви в словото си кметът на града Славчо Атанасов. Той каза, че за него е голяма чест да връчи отличията в навечерието на 75-та годишнина от учредяването на Дружба Родина. Тези хора получават заслужено признание в Пантеона на Пловдив, заради изстраданото си родолюбиво дело,каза кметът.

 Смятам, че делото на нашите бащи е оценено по достойнство, отбеляза синът на Петър Маринов-Александър Маринов.

  Съпредседателят на възстановената „Дружба Родина” академик Георги Марков подчерта, че в историята освен истина има и справедливост. Присъстваме на такъв ден, когато и истината и справедливостта тържествуват. „Дружба Родина” бе забранена с желание да бъде зачеркнато едно родолюбиво дело, но то възкръсна,каза ученият. Според него „Дружба Родина” има бъдеще . Тя ни обединява,назависимо от вярата ни, заяви още академик Марков.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини