Бивши комунисти пречели на делото „Кахраман срещу държавата”

Ешреф Кахраман

Бивши комунисти се опитват да блокират делото заведено от мен срещу държавата за обезщетение, заради това че съм репресиран от комунистическия режим. Те се опитват да се намесват в работата на една независима институция, каквато е българският съд. Това заяви лидерът на правозащитната изселническа организация BAHAT (БАХАТ) Ешреф Кахраман. Той смята, че все още в страната около 80 % от хората на ръководни позиции са или част от бившата комунистическа номенклатура, или техни потомци. Тези хора, по думите на Кахраман, нямат интерес делото за възродителния процес да тръгне. Според него в България все още витае духът на неизживян национализъм и нежелание да се признаят грешките от миналото. Нито една българска политическа партия не е заинтересована делото да приключи справедливо и поне един виновник за така наречения Възродителен процес да бъде осъден. Българските партии се сещат за своите избиратели и за справедливостта само преди избори, казва репресираният.

На 14 март стартира делото, заведено от Ешреф Кахраман срещу българската държава за обезщетение за нанесени неимуществени вреди по време на Възродителния процес. Тогава той е заточен в лагера в Белене, а по-късно интерниран. В продължение на 4 години е далеч от семейството си и си навлича здравословни проблеми, за което смята, че българската държава му дължи компенсация.

На 14 март съдът реши, че  искът на Кахраман трябва да бъде отправен не към главна прокуратура и МВР, а към главна Прокуратура и полицейските управления в Кърджали и Плевен, които имат отношение към неговото изпращане в Белене, а по-късно и към неговото интерниране. На 1 юни съдът поиска от Ешреф Кахраман да конкретизира иска си, като посочи лицата, които според него са виновни за заточването му на Белене.

Очаква се поредното съдебно заседание, но според ищецът съдът няма да даде ход на делото и по този начин ще прекрати възможността и други освен него да заведат граждански искове срещу българската държава.

Ще информираме Международния съд за правата на човека в Страсбург и европейските институции за нежеланието на българските власти да дадат възможност българският съд независимо и безпристрастно да реши изхода на делото, каза Ешреф Кахраман.

Станислава Неделчева

Нов живот

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини