Валията на Одрин иска лесни визи за турците

Валията на Одрин Гьокхан Сезер изрази пред областния управител Иванка Таушанова желанието си да бъде облекчен визовият режим за турските граждани. Визите, според него, възпрепятстват приятелството между двете държави и развитието на двустранните връзки. Сезер разговаря с Таушанова по време на еднодневната си визита  в Кърджали, начело на делегация от предприемачи, представители на държавни институции и неправителствени организации, културни дейци и др. Той сподели, че идва за първи път, но е впечатлен от Кърджали и не се чувства като на гости, защото намира осезаема прилика с Одрин. „Знаем, че визовият режим е строг, заради правилата на Шенген, но Турция прави всичко възможно да контролира трафика през границата и да не допуска нелегални емигранти към България и Гърция. Всеки гражданин, за когото получим информация, че е преминал нелегално, бива върнат обратно”, изтъкна валията.

Таушанова изтъкна, че визите не бива да се приемат като пречка пред интензивно развиващите се контакти между България и Турция и че бъдещето членство на съседите ни в ЕС ще спомогне този бариера да отпадне. Тя заяви, че се обмисля вариант за въвеждане на служебни визи за предприемачи и че е готова да съдейства в случай на неоправдано забавяне или отказ от издаване на виза.  „Сигурна съм, че това не може да попречи на традиционно добрите  търговски връзки между двете страни, но ще информирам правителството за вашето безпокойство”, заяви тя.  Таушанова представи визията си за развитие на туризма в пограничните райони и амбицията си България и Турция да опознаят по-добре не само своите курорти, но и  културно-историческите си паметници. 

По-късно в Арт-галерия „Кръг” двамата областни управители участваха в откриването на изложба от фотографии на турски автори, изобразяващи колорита на Одрин, организирана по инициатива на Анадолската информационна агенция.  

Вчера Гьокхан сезер се срещна с кмета на Кърджали Хасан Азис.Той посети и фабриките,изградени с турски капитали на фирмите „Теклас” и „Шахинлер”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини