Националната школа по астрономия пред провал,няма пари

Агоп Узунбохосян

Провеждането на националната школа по астрономия тази година е пред провал ,заради липсата на средства.За първи път от 41 години ученици няма да могат да се съберат в курорта „Бели брези” край Ардино, за да проведат практическите си занятия. Само пет бона не достигат за да могат организаторите от обсерваторията в Кърджали да покрият разходите по провеждането на школата. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян. До този момент няколко кърджалийски фирми са дали средства. 2000 долара е обещал и българският физик Валентин Йорданов, който работи в Лос Аламос,САЩ.

  Тази година организаторите предвиждат в школата да участват 65 ученици от цялата страна. Най-много ще са те от София,Варна и Плевен. Сред тях ще е и националния ни отбор по астрономия, на който му предстои сериозна подготовка. Четирима от участниците ще ни представят на международна младежка конференция в Иран.

 Тази година се планира акцент на подготовката да бъде наблюдението на небесните тела. От няколко години това се извършва със съвременни телескопи с цифрови камери. Български студенти и докторанти ще изнесат лекции. Те са възпитаници на водещи университети в САЩ и Европейския съюз.

  Ако организаторите намерят необходимите средства , националната школа ще се проведе от 22 юли до 4 август. Участниците ще бъдат настанени на хижите на „Белите брези”,поясни Агоп Узунбохосян.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини