Езиковата представи пиеса на Юго на френски в Кърджали

 По повод патронния  си празник ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали отново впечатли културната общественост на града. Театралното студио към училището, което вече 9 години успешно работи и всяка година изнася по една нова постановка от български или чужд автор представи в препълнената зала на ДТ „Димитър Димов” новата си премиера.

Точно в 18.30ч. прожекторите приковаха вниманието на многобройната публика с изпълнението на  младите франкофони  от ГПЧЕ „Христо Ботев”, които представиха  пиесата „Ще ядат ли...?" по Виктор Юго на френски език. Ботевци впечатлиха публиката със сценичното си поведение и перфектното владеене на езика, както и с атрактивните си костюми и декори, подготвени от самите тях.  Успешното  им представяне е резултат на екипната работа на младите актьори и на техните преподаватели Цонка Пашалиева, Елена Константинова, Маргарита Чобанова и  на чаровния езиков асистент,  възпитаник на Сорбоната - Жан Дьолег. Произведението бе подготвено и представено по повод  XVIII Международен фестивал на франкофонския театър, провел се през месец април  във Варна. Интересният комичен сюжет на пиесата звучи много актуално и днес  и въвежда зрителите в забавна интрига: влюбената Кралица преследва обекта на  чувствата си, който се укрива в руините на един манастир заедно със своята избраница. Сред развалините има само отровни растения и влюбените са заплашени от гибел. Доброто и любовта възтържествуват благодарение уменията на старата магьосница. Отмъстителната Кралица е прогонена и народът празнува своето освобождение от злото.

След бурните аплодисменти за френските театрали, публиката затаи дъх пред блестящото изпълнение на младите актьори от театралното студио на училището, които представиха пиесата „Балкански синдром” на сатирика Станислав Стратиев. Авторът ни поставя пред огледалото  на една наскоро отминала епоха. Злободневните факти са пречупени през магията, наречена изкуство на сцена, а  формулата е театър в театъра , която непрестанно се връща към своето начало и се изражда.

Простакът иска да бъде актьор, началникът става бяла врана. Смеем се на себе си. Появяват се герои, които разкриват образа на Бай Ганьо. Всички са сигурни, че Алековият герой е жив. Тарикатлъци, нахалство, агресивност... - младите актъори от ГПЧЕ „Христо Ботев” потопиха присъстващите в царството на Мелпомена, в сакралното пространство на театъра, където изкуството много често е вярно отражение на живота и проблемите на хората, родени на Балканите. „Балкански синдром” е метафора на живота, който нахлува на сцената. Това не винаги е добро, но публиката със сигурност се посмя от сърце и „преболедува” неизличимия синдром на региона.

Невероятният спектакъл бе осъществен благодарение на Калина Ирикева, ръководител на студиото  и младият режисъор Теодор Куков, който с ентусиазма си увлече учениците в магията на театралното изкуство. Под прожекторите младите актьори от ГПЧЕ „Христо Ботев”  превърнаха сцената в поле за изява на талант, умения и дарба. Фурор от бурни аплодисменти, цветя и сълзи на радост направиха патронния празник на ГПЧЕ „Христо Ботев” едно незабравимо преживяване не само за самите възпитаници и  преподаватели на школото, но  и за обществеността на град Кърджали.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини