Анели Петрисан, бивша възпитаничка на Езиковата:Учете френски език и ще успеете!

С тези думи започна презентацията на университетския преподавател отУниверситета на Лотарингия в град Нанси, Франция доцент д.т.н Анели Петрисан, бивша възпитаничка на ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали
В последния ден от седмицата във френските паралелки на Езиковата гимназия цареше нескрито оживление. Учителите и учениците се подготвяха за среща с бивша възпитаничка на Гимназията, за която върховете на науката са нейното професионално поприще и успешната житейска формула.
В препълнената актова зала френскоговорящата общност в училището очакваше срещата, организирана от преподавателите по френски език с любезното съдействие на ръководството на Гимназията.
Всички затаиха дъх при появата на младата и елегантна университетска преподавателка, която активно се занимава и с научна дейност и се впечатлиха от нейната визитна картичка. Първите й думи бяха: „Искам да изкажа своята благодарност на прекрасните ми учители по френски език Маргарита Чобанова и Цонка Пашалиева, които ми дадоха много знания не само по езика, но и ме научиха на най-важните житейски уроци – да бъда амбициозна, находчива и борбена по пътя към осъществяването на моите мечти. Пазя скъп спомен за най-прекрасното училище – ГПЧЕ „Христо Ботев“ и ви уверявам, че вие сте част от успешните млади хора в България и за вас вратите на всички университети от Франция и френскоговорящите държави са отворени.“
След завършването на средно образование бившата възпитаничка на Езиковата гимназия „Христо Ботев“- Кърджали продължава във Висшия химикотехнологичен университет в София, а след това в Университета в град Тулуза, където следва инженерна химия. Днес кариерата й продължава като преподавател и научен работник в Университета на Лотарингия в градовете Нанси и Епинал.
Поводът за срещата с ученици от осми до дванадесети клас, изучаващи френски език, е носталгията към град Кърджали и към Гимназията и въпреки натоварената програма (участие в научен конгрес в София) тя намери време за представяне на възможностите за кандидатстване в университета, където преподава. Той предлага обучение във всички възможни специалности – технически, природоматематически, хуманитарни и изкуствоведски. Университетът е образователен център, създаден след сливането на четири университета в областта Лотарингия и в момента разполага с най-модерната материална база и годишен бюджет от над 568 млн. евро. В него работят 3 700 преподаватели и научни работници и се обучават над 52 000 студенти, от които 1800 докторанти в различните специалности.
„Като млади и интелигентни хора аз ви подавам ръка за осъществяване на вашите планове за професионална реализация, избирайки да учите в нашия престижен университет. В мое лице ще намерите верен приятел, който остава ботевец по дух.“
С букет цветя и снимки, запечатали спомена от срещата, всички присъстващи останаха с прекрасни впечатления от презентацията и предлаганите възможности за обучение.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини