Математиците от „Славейков” на визита при Кехайова

Учениците от Школата по математика при СОУ "Петко Рачов Славейков" заедно със своя научен ръководител Вълчо Милчев се срещнаха с ресорния заместник-кмет Елисавета Кехайова, за да разкажат впечатленията си от международната конференция EUROMATH 2011 и да изразят своята изключителна благодарност към ръководството на Община Кърджали за подкрепата, която им оказва в годините. Транспортът за транснационалния форум в гр. Атина, Гърция, бе организиран с финансовата помощ на Община Кърджали, за да се осигурят всички оптимални условия славейковските математици да представят себе си, училището и града си на най-високо ниво сред 250-те участници в международната конференция.
Г-жа Кехайова се запозна с осмокласника Иван Герганов и десетокласничките Маринела Петкова, Джансуа Али и Гюлбеяз Ахмед, участвали в атинския форум. Те отговориха с охота на въпросите й за преживяванията си по време на конференцията, описаха обстановката и ползите за своето развитие в областта на математиката и социалното общуване. Споделиха своето изключително задоволство от възможността, която им предоставят Община Кърджали и СОУ "Петко Рачов Славейков" за неповторима изява в специализирана среда от най-високо ниво.
Младежите разказаха на г-жа Кехайова за наситената си програма по време на пролетната ваканция, в която за тях нямаше почивен ден. Буквално един ден след пристигането си от Атина, те отпътуваха за 40-та национална конференция на Съюза на математиците в България, където постигнаха небивал успех, спечелвайки пълен комплект призови места и покани за всеки от тях за участие в триседмичната Лятна изследователска школа през месец август, в която се включват 20 ученици-математици от цялата страна. За заместник-кмета бе извънредно приятно да обобщи, че сред най-надарените 20 деца в България четири са представители на най-голямото кърджалийско училище "П. Р. Славейков". Г-жа Кехайова поздрави математиците-шампиони, че в конкуренция с най-елитните математически гимназии постигат тези изключителни успехи. Обеща им своята подкрепа и съдействието на Община Кърджали за бъдещите им изяви, в които да доказват на света какво могат младите хора от "града на слънцето". Специални благодарности поднесе заместник-кметът на ръководителя на Школата по математика Вълчо Милчев, като му пожела учениците му да го надминат по знания и постижения.

Нешка Шопова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини