Хронометър следи линейките за колко време са при пациентите

д-р Атанас Митков

Точни разчети за колко време да стигнат до всяко населено място в областта вече  имат екипите на Центъра за спешна помощ в Кърджали. При обаждане от село или махала тръгват специалистите от най-близкия филиал на Центъра . Ако те са ангажирани,потегля екип от следващия по –близост филиал. Линейката трябва да вземе разстоянието да населеното място за точно разчетено според сезона време . Целта е да се оптимизира работата на Центъра,като времето за реакция се съкрати максимално. Това и смисълът на изработената Областна карта на спешната помощ в Кърджали. Тя е представена вчера в Министерството на здравеопазването.

Обхванали сме всички 583 градове,села и махали в областта . За тях отговарят осемте филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Ардино, Черноочене, Кърджали, Момчилград, Крумовград, Джебел,Кирково и Чорбаджийско както и двата изнесени екипа във Фотиново и Бенковски. Това поясни за Кърджали бг вести директорът на центъра д-р Атанас Митков. Той каза, че Областната карта на спешната помощ включва: отстояние на филиалите до съответното населено място, време за пристигане на линейката при повикване, населението на съответното населено място, резервен филиал от който да бъде пратен екип в случай, че най-близкия е зает.

Нашата работа е като на пожарната. Едно повикване може да ни отнеме часове, друго само минути.

Д-р Митков каза, че в здравното министерство мислят сериозно за оптимизиране на работата на Центровете за спешна медицинска помощ в страната, като ги освобождават от несвойствени дейности.Целта е по доброто обслужване на населението. В същото време за да се привлекат специалисти се работи и за увеличаване на заплащането .

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини