Елитни учители от Езиковата отиват на обучение в чужбина

В началото на  месец април  Центърът за развитие на човешките ресурси в България  публикува на страницата си   резултатите от селекцията за   Индивидуална квалификационна дейност по секторна програма „Коменски”, в рамките на общоевропейска програма „Учене през целия живот”.  При изключително сериозна конкуренция с над 300 кандидати  oт цяла България, учителите от ГПЧЕ „Христо Ботев”  са одобрени  и са единствените от област Кърджали, които ще  се включат в   квалификационна дейност извън България.

Двете преподавателки по немски език  Галина Недялкова, Нигяр Наим, и училищният психолог Марина Димова избраха   квалификационни обучения  в Германия, които ще се проведат през лятото  на 2011 г. Като бивши възпитаници на гимназията, а сега важна част от педагогическия колектив,  те са   мотивирани да    инвестират в собственото си професионално развитие,  поставяйки си високи цели и задачи.

 Подобряване на  компетенциите на базата на чуждоезиковото обучение, активното използване на информационните и комуникационни технологии,  запознаване с  иновациите в педагогическите методи и средства,  развитие на гражданско активно общество и справяне със стреса в училище  са само част от темите,  по  които те   ще работят, включвайки се в квалификационна дейност по програма „Коменски”.

 Избраните  курсове   включват редица интересни инициативи, работни срещи, практически семинарни упражнения, лекции, както и културни екскурзии из Германия и Австрия.  Особено ползотворно в програмата е  международното сътрудничество и обмяната на опит между институциите и кадрите, заети в сферата на средното образование. 

         Участието в програмата за индивидуални квалификационни дейности    е пътят, по който българският учител получава възможност за мобилност и за нова успешна квалификация в страна от Европейския съюз.

Придобиването на междукултурна компетентност чрез познаването на чужди образователни системи и усвояването на европейски опит са  гаранция за успешната работа на преподавателите в ГПЧЕ „Христо Ботев”.

         По този начин обучението и работата с учениците в  гимназията гарантира високото качество на образование и по безапелационен начин доказва европейското ниво на чуждоезиково обучение не само в област Кърджали, но и в страната.

Марина Димова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини