Ботевци на върха и по математика

  1. Математиката може и да е за всеки или поне всеки може да се опита да я погледне от забавната страна. Това е и идеята на Международното математическо състезание „Европейско Кенгуру”, което тази година се проведе в цяла България на 19. март. В първия регионален кръг състезанието е отворено за всички и е насочено към ученици със средни математически възможности, а втория национален  кръг   участието е срещу покана и е предназначено за талантливи ученици, получили най-високи резултати по време на Регионалния кръг. В първият кръг на Международното състезание участват повече от 3,5 милиона ученици от над 40 държави. Участниците от всички държави решават едни и същи задачи в едно и също време според часовия пояс на страната. Това на практика дава уникалната възможност за съпоставка и сравнение на възможностите на учениците без значение от пол, раса и националност.
                 Тази година домакин на надпреварата, в която се включиха 352 ученици,    от цялата област Кърджали,  бе ГПЧЕ „Христо Ботев”.  Най-масово бе участието     от страна на домакините  -  75 ученици от 8 до 12 клас. Те се представиха отлично и заеха  много призови места в гимназиалната степен. Победителите са Мария Райчева Григорова от 8Н3 - Първо място., Юри Милчев Филипов от 9А1 - Първо място , Владислав Димитров Дунгов от 10А1 -  Първо място; Владимир Анков Русев от 11Н1   - Първо място; Мохамед Аркан Юсеин от 11А1  – Второ място; Александър Бисеров Тихов от 11Н3 - Трето място .
    По този начин възпитаниците на елитното училище показаха, че са силни не само в овладяването на чуждите езици, но и  при решаването на сложни математически казуси. Това се дължи на факта, че математиката в гимназията е профилиращ предмет наред с чуждите езици и на високия професионализъм на преподавателите. Екипът от учители  упорито и всеотдайно подготвя своите възпитаници за математически състезания, вдъхвайки им своята любов към тази наука,   вяра и убеденост във възможностите им, за да могат   Ботевци, с многостранни знания и самочувствие, да се справят   с  различни по вид  предизвикателства на съвременния свят.

Марина Димова




Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини