Асеновград ще извие най-дългото българско хоро

На 25 март - Благовещение, Продуцентска къща „Пирина" и Община Асеновград ще поведат най-дългото българско хоро в града на цар Иван Асен II.

Легендата разказва как в стари времена Света Богородица бягала с малкия Исус, за да го спаси. Спряла да почине на мястото на днешния град. Нямало вода да окъпе детето и се помолила на Всевишния. Бог пратил за своя син вода в изобилие. Оттогава градът се радва на Божията благословия и почита Света Богородица като свой закрилник. А благословеният град се превърнал в пазител на вярата. През вековете тук неуморно се строели манастири, църкви и параклиси за възхвала на пантеона от светци. Пръстенът от четири манастира и повече от 33 църкви и над 200 параклиса са създали слава на асеновградския край като Родопската Света гора или, както още наричат града, "Българският Йерусалим".

Именно затова инициаторите решават най-дългото българско хоро да почне от Асеновград, и то на такъв светъл празник като Благовещение.

По традиция на този ден в града се отслужва тържествена литургия от пловдивския митрополит Николай. А храмовете на града са пълни с хора, дошли да запалят свещ за здраве и да се помолят за доброто на семействата си.

Тази година от 17,30 ч. на централния площад „Акад. Николай Хайтов" певецът Илия Луков ще запее най-обичаните български песни и заедно с Любка Рондова ще представи първия им дуетен албум „Хоро се вие". В него са събрани песни от Лерин, Костур, Охридско и Пиринско, които, ако не бъдат запяти от младите, ще потънат завинаги в забвение.

Хорото ще поведе кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. За събитието са поканени всички : деца, ученици, младежи, читалищни дейци и цялата общественост. Всички заедно, хванати на хорото, да усетят магията на нашите български танци и песни. Защото в тях е нашият корен и същност. Преминали през вековете, те са ни съхранили като българи до днес. Не напразно считат хорото за енергетичен модел на нашата Слънчева система, който дава мощен вибрационен резонанс във всички ни.

С родолюбивите песни на Илия Луков и Любка Рондова и Най- дългото българско хоро в Асеновград нека предадем на нашите деца силата на българските традиции и фолклор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини