Джамбазки: Трябва да закрием професията "циганин"

- Г-н Джамбазки, какво доведе до протестите в Асеновград, Смолян, Бяла? Има ли политика в тях ?
- Протестите бяха предизвикани от неописуемо, неразбирамо, неоправдано по никакъв начин, етнически мотивирано, битово циганско насилие. И забелязваме, че в последните дни тази ситуация ескалира. Далеч съм от мисълта да предполагам, че става дума за някаква организация. По-скоро проблемът е толкова набрал и болезнен, че вече изплува на повърхността. В България има територии, които не се контролират от държавата - това са циганските гета. В тях има генерирана, етнически обусловена циганска престъпност. Тези хора все повече излизат на повърхността, вършейки грозни и скотски деяния. Простата логика показва, че този процес ще се задълбочава в посока на ескалация на напрежението между българи и цигани. Това е резултат на 30-годишна безотговорност по темата, резултат от купуването на циганските гласове, от криворазбрана толерантност, от чутовни тъпотии като декадата на ромското включване и други подобни. Ето това е видимият резултат- интегратори, които могат да убият 18-годишно момче, че няма цигара, както могат и да бият малолетни момичета с брадва. Това не е човешко. Замислям се за нещо, което най-вероятно ще породи противоположни емоции и изказвания. Дебатът за връщане на смъртното наказание започва да става все по-актуален.

- Не е ли много крайно това ваше предложение за страна от ЕС ?
- Осъзнавам, че е крайно. Вероятно много хора ще се стреснат, но категорично не вярвам, че днешните места за лишаване от свобода превъзпитават. Те по-скоро специализират и професионализират престъпниците и ги правят по брилянтни. Защитавайки обществото, мисля, че трябва да повдигна този дебат дори с осъзнат политически риск. Много хора ще кажат, че това е много крайно и страшно. Аз пък ще им посоча за пример стожера на западната демокрация САЩ, където смъртното наказание в някои щати се изпълнява. И никой не смее да им каже, че не са демократи.

- Как трябва да се промени наказателната политика на държавата?
- Да бъде засилена наказателната репресия и да бъдат намалени възможностите лица, които са доказани престъпници, с влезли в сила присъди, да излизат заради споразумения с правоприлагащите органи. Няма логика човек с три убийства да е на улицата.

- Вицепремиерът Валери Симеонов предложи във всяко гето да има полицейско управление. Доколко това решава проблема с циганската престъпност ?
- Частично и начално. Въпросът е първо колко е изпълнима. На първо място, отдавна говорим да има полицаи във всяко населено място. ГЕРБ прихванаха това говорене, но трябва и да го изпълнят, защото беше част от тяхната и нашата предизборна програма. Така е в много държави от Източна Европа с оглед на превенцията.

- А какво ще правим с гетата ?
- Те трябва да бъдат разрушени.

- А къде ще отидат ромите?
- Не е моя грижа, не е и ваша. Категорично нямам никакво задължение да мисля къде отиват хора, които са направили незаконна постройка някъде. По същата логика аз мога да вдигна един катун пред парламента и като тръгнат да ме гонят оттам, да кажа - ами аз къде ще отида. Те ще ми кажат- иди си у вас, изчезни оттук. И правилно.

- Напълно невъзможна мисия ли е интеграцията на ромите ?
- Интеграцията е лъжа, измама и кражба. Вписването в обществото е двустранен процес Има български граждани от цигански произход, които са се вписали в българското общество идеално. Те са инженери, предприемачи, търговци. Живеят и работят почтено и никой не говори за тях. Но има хора с професия "циганин", които правят деца, за да вземат социални помощи и да пият мастика. Не уважават законите, държат се антидържавно и антинационално. Тези хора трябва да се срещнат със законната репресия. С нея трябва да се срещнат и тези измамници, които крадяха от т.нар. интеграция.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини