Ислямисти насаждат междуетническа агресия в Родопите

Валери Първанов

Доктор по богословие прави заключение в експертиза за дейността на българския клон на ислямската организация "Ал Уакъф ал Ислями" за насаждане на междуетническа и междурелигиозна агресия.

Това съобщи на пресконференция в Смолян зам.-главният прокурор Валери Първанов.

Засега няма повдигнати обвинения.

Документи и материали за дейността на нерегистрирания български клон на "Уакъф ал Ислями" бяха иззети при акция на ДАНС, МВР и прокуратурата в началото на октомври 2010 г., при която бяха претърсени офиси и жилища на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Сред претърсените през октомври помещения бе и жилището на районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Експертизата показва, че не е проповядван традиционен ислям, а идеология, посочи Първанов.

Според него трите дела около дейността на "Уакъф ал Ислями" вероятно ще бъдат обединени, доколкото центърът на тези групи, които са разпространявали антидемократични идеологически проповеди, е в Пазарджик.

Заключението, че е проповядвана идеология, е дадено от привлечен като експерт по едно от делата доктор по богословие, а по останалите дела се очакват все още резултатите от експертизите, допълни зам.-главният прокурор.

Той отбеляза, че големият проблем при трите дела във връзка с дейността на ислямската фондация е фактът, че значителна част от материалите са на чужд език и трябва да бъдат преведени и оценени от специалисти.

Според Валери Първанов след приключване на експертизите ще се определи кръгът на заподозрените лица, а обвинения досега не са повдигнати.

Може да се каже, че в Смолянско и в района на Благоевград има групи емисари, които са подчинени на ядрото в Пазарджик, посочи зам.-главният прокурор.

Той прогнозира, че вероятно последното решение дали да се обединят трите дела ще бъде на магистратите в Пазарджик, ако се докаже идентичност на проповедите.    

 Вести.бг

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини