Перперикон получи 1 милион от правителството

Както Кърджали бг вести първи прогнозира Перперикон получи 1 милион лева за това, че се класира в първата десетка на Чудесата на България. Светилището при Татул, което зае четвърто място също получава 1 милион. Лично премиерът Борисов връчи чековете .На бляскава церемония в Националния исторически музей бяха областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, кметовете Хасан Азис и Ердинч Хайрула, проф.Николай Овчаров.

Община Кърджали предвижда средствата да бъдат използвани са възстановяване на средновековната кула на древния град Перперикон. За първи път тя е реставрирана по инициатива на краеведката Мара Михайлова.

Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител е победителят в класацията "Чудесата на България".

Общо десет културни и исторически забележителности получиха по 1 млн. лева финансиране от правителството .

След Созопол в класацията се наредиха Перперикон и античният Несебър.

В десятката влизат още Тракийско светилище край с. Татул, Белоградчишки скали и Белоградчишка крепост, Мадарският конник и Шуменската крепост, Римският град Деултум край Дебелт, Царевец и Трапезица, Рилският манастир и Велики Преслав.

Приоритет на правителството са магистралите и културата, заяви премиерът Бойко Борисов по време на награждаването.

"Какъв туризъм, какви чудеса, като до всеки един от тези обекти, които участват в класацията, има два дни път с камила и за да стигнеш до тях трябва да загубиш два дни. Ние ще строим магистрали - "Тракия", "Люлин", "Марица", "Струма", "Хемус", Русе, Шумен, Черноморието и Бургас, за да покажем тези уникални обекти", каза Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че за първи път четирима министри са се обединили в развитието на сериозна стратегия за бъдещето на българския културен туризъм, така че той да се изпълни със съдържание.

Получените средства ще се използват за конкретни проекти, които могат да бъдат изпълнени до края на годината. Всяко от кметствата, в чиито територии попадат обектите от топ 10, вече е готово с проект.

Рекламен клип с десетте чудеса на България ще представя страната ни на големи международни туристически борси.

"Чудесата на България" бяха избрани чрез електронно гласуване в два етапа. Идеята е кампанията да се организира всяка година, а 9 март да бъде своеобразен Ден на чудесата в България.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини