Джипита отказват нощни дежурства,болни драпат до Кърджали

Джебелчани пътуват нощем до Кърджали за лекарска помощ. Джипитата от града и околните села са сключили договор с медицински център „Авницена” за поемане на нощните дежурства,които трябва да дават по идея на новия здравен министър Стефан Константинов. Коли карат пациенти не само от общинския център, но и от такива отдалечени селища като Мишевско,Рогозче,Устрен и Припек, където има лични лекари. Джипитата просто отказват да бъдат на разположение 24 часа.Джебелчани ,много от които страдат от бъбречни заболявания заради варовитата вода са се видели в чуда.

 Наредба на здравното министерство позволява личните лекари да сключат договори с медицински центрове в големите градове. Здравната каса опуска средства на джипитата за тази цел.

 Примерът на докторите в Джебелско  е заразителен за личните лекари и от останалите общини в областта. Крумовградските джипита също се канят да сключат договор с медицински център в Кърджали.

Що се отнася до докторите в селата на община Кърджали те вече са го направили.

  Идеята на министър Константинов бе да се разтоварят центровете за спешна медицинска помощ, като отговорностите за по- леките случаи се прехвърлят на джипитата. В същност става точно обратното. Много хора нямат средства и транспорт за да докарат болните си близки до Кърджали. За това те се обръщат към Спешна помощ.Натоварването се увеличава, вместо да намалява.

Шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков отказа коментар.

  За Кърджали бг вести директорът на Районната здравна Каса Соня Ангелова обясни, че въпросът със сключването на договори между джипитата и медицинските центрове е нормативно уреден от Здравното министерство. Личните лекари от други общини имат право да пращат пациентите си в медицински център в Кърджали. Това е практика във всички малки области. Наредбата не позволява районната здравно-осигурителна каса да администрира тези взаимоотношения, поясни Соня Ангелова. Тя призна, че назрява проблем с Центровете за спешна медицинска помощ и поясни,че ще се търси решение. Когато селищата са отдалечени трябва джипитата да бъдат на разположение и през нощта смята шефката на Здравната каса.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини