Съдийка се отказа от дело срещу Цветанов заради нападките му

Съдия Христина Михова от Софийския апелативен съд (САС) се направи отвод като докладчик по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Става дума за процеса, в който зам.-председателят на ГЕРБ е подсъдим за това, че докато беше министър е поставил шест пъти "НЕ!!!" върху искане на прокуратурата за използване на СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, което е било одобрено от съд.

Причината Михова да се оттегли обаче е в делото "Килърите".

В официално изявление, качено на сайта на САС тя уточнява, че през 2010 г. е била в съдийски състав, който пусна от ареста четирима от петима, задържани за убийството на самоковския футболен бос Юрий Галев.

"Подсъдимият Цветан Генчев Цветанов, в качеството си към онзи момент на министър на вътрешните работи, в редица свои изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав, в частност към мен като съдия-докладчик. Цветанов изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съдебния състав, като от това се създаваше впечатление, че аз съм се поизнесла не съобразно доказателствата, а съм била повлияна от други външни фактори", подчертава в мотивите си Михова.

Съдийката добавя, че заради тези изказвания тогава е дала изявление пред журналиста Сашо Диков, в което изразила съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Интервюто било излъчвано по "Канал 3" в продължение на около месец и провокирало редица коментари на политици, журналисти и общественици, като част от тях били в защита на съда, а други – на министъра. Всичко това провокирало редица въпроси към Михова от страна на колеги, съседи и близки, се казва в прессъобщение на САС.

Тя изтъква, че независимо от това, смята, че би могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на настоящото дело, тъй като повече от 20 г. е изграждала професионалния навик да се дистанцира изцяло от каквито и да било външни влияния и да се ръководи само от доказателствата и закона.

"Намирам обаче, че подсъдимият Цветанов, след описаната ситуация, не би могъл да има тази увереност. Съмнение в моята безпристрастност и обективност би могло да възникне и в обществото. Не желая да давам повод да се поставя под съмнение обективността и непредубедеността на съда като институция и да се руши авторитета й", заявява още Христина Михова.

Срещу Цветан Цветанов се водят още две дела - че е присвоил 50 000 лева от МВР в полза на Орлин Тодоров и за това, че заедно с трима бивши директори на СДОТО не са осъществили контрол и така са създадени предпоставки за подслушване на граждани.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини