Дадаев се отказа от самопризнанията си за Немцов (видео)

Заур Дадаев, обвиняем в убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, се отказа от самопризнанието си за съучастие в извършването на престъплението.
Дадаев обяснил предишните си показания с това, че очаквал да го доведат в Москва и тогава да каже цялата истина, а именно - че е невинен, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Обвиняемият показал белези по тялото си и твърди, че е бил бит. 

За това самопризнание, направено от Дадаев в показанията му пред следствието, съобщи съдията Наталия Мушникова, която прочете постановлението за задържането му. 

Съпричастността на Дадаев към престъплението се потвърждава от неговите признания по време на показанията, добави съдията. 

В съда Дадаев не коментира въпроса за съучастието си в убийството, а само поиска справедлив процес,посочва ТАСС, като цитира в. "Московский комсомолец", на които се позова БТА. 

Според версията на следствието, убийството на Немцов е организирано от бивши служители на специалния батальон на чеченското МВР "Север" - Заур Дадаев и Беслан Шаванов (самовзривил се с граната при опит да бъде задържан), пише  "Независимая газета", цитирана от БТА.

Заур Дадаев пое първоначално отговорността за организирането на убийството с обяснението, че мотивът са нееднократни негативни изказвания на Немцов към мюсюлманите.

Съратникът на Немцов от ръководството на опозиционната партия РПР-ПАРНАС Иля Яшин обаче заяви, че не вярва на тази версия.

Друг от предполагаемите убийци на Борис Немцов - Хамзат Бахаев, обжалва своя арест, съобщи вчера неговата адвокатка София Рубаская, цитирана от ТАСС и БТА. 

Общо петима бяха задържани във връзка с покушението на Немцов - и петимата от чеченски произход. Обвинения са повдигнати на двама - на Дадаев и Анзор Губашев.

Съдът определи срок на следствието по делото за убийството на Немцов до 28 април.

Намесата на Рамзан Кадиров 

Някогашният полеви командир, а днес президент на севернокавказката руска република Чечения - Рамзан Кадиров, нарече Заур Дадаев "истински патриот" и каза, че неговата преданост към Русия не подлежи на съмнение, дори да го признаят за виновен. 

Изявлението на Кадиров повдига множество въпроси и предизвика спекулации, че той може да е организирал убийството като "подарък" за руския президент Владимир Путин или пък, че убийството е било заговор за свалянето на чеченския ръководител.
 
"Въпросът е прост: инициатива на Кадиров или нареждане на Путин?", цитира "Файненшъл таймс" съобщение в Туитър на опозиционния политик Леонид Волков, предаде БТА. 

"Таймс" изказва предположение, че или следите водят чрез Кадиров право в Кремъл, или властта на Путин е толкова отслабнала, че Кадиров е решил, че може на своя глава, без да се допита до президента, да си урежда сметките под носа на Кремъл.
 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини