Стотици US танкове са дислоцирани в Прибалтика (видео)

Стотици американски танкове са пристигнали в балтийските държави и ще останат в Европа, за да успокоят разтревожените от действията на Русия членки на Алианса.
САЩ ще дислоцират общо 3000 войници за три месеца военни учения в балтийските републики в рамките на операция "Атлантическа решимост" , целяща да успокои страните от региона, разтревожени от действията на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Близо 750 бойни машини и друго военно оборудване пристигнаха с кораб в Рига, за маневрите, които ще траят 90 дни", съобщи говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън. 

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал. Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

Военната техника включва танкове "Ейбрамс", бойни машини "Брадли" и джипове "Хъмви", уточни от Рига натовареният с транспорта на оборудването генерал Джон О`Конър. Изпратената за ученията военна техника включва и хеликоптери, посочи полковник Уорън. 


Пристигането на танковате съвпада с разполагането на американска пехотна дивизия и военноморските учения на НАТО в Черно море, съобщава Би Би Си. 

По данни на представител на американската армия, около 250 от общо 750 танка са пристигнали в латвийската столица Рига и в Северна Германия и ще бъдат готови за предислокация, за да бъде възможна по-бързата реакция на кризи. 

Междувременно в Черно море се провеждат военноморски учения, включващи седем членки на Алианса, сред които България, Румъния и Турция. Акцентът е поставен върху координацията, бойната готовност и комуникационните системи в мултинационална среда. От българска страна участва фрегатата "Дръзки".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини