Тодор Гайдаджиев –най-добър винар в Кърджали

Виното от ивайловградско грозде на Тодор Гайдаджиев спечели надпреварата в тазгодишното надпиване на Трифон Зарезан в Кърджали . Опитването на божествената напитка се превърна в традиция за кърджалийци.  За пореден път от 8 години насам пред Културния дом се събраха граждани за да отбележат големия български празник. Естествено той мина под покровителството на древния бог на виното Дионис,  който се появи за да зачете винарите.  Виното по традиция бе осигурено от кмета Хасан Азис. Имаше и скара на народни цени.

 Около стотина души се събраха около бидоните с бяла е червена напитка. Мераклиите на червеното вино бяха повече. Имаше ги и дежурните алкохолици.Някои от тях , не побарващи работа от години, сякаш бяха чакали празника за да се наквасят на аванта.Този път обаче не можаха да си напълнят бутилчици с вино, както предни години. Трябваше да се задоволят с по чашка.

Приветствие към винарите поднесе зам-.кметът на Кърджали Елисавета Кехайова. Та посочи, че през тази година двойно повече винари са се включили в конкурса за най-добро вино. Това показва, че традициите са живи и че празникът става все по- популярен в града, обобщи Кехайва.

 Подгласници на Тодор Гайдаджиев в надпреварата станаха Тончо Трънгов и Георги Мавродиев.

Георги Кулов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини