Вихрен празник ознаменува Трифон Зарезан в Кърджали, цар на виното и носител на преходната статуетка стана Даниел Костов

Изображение 1 от 2

    „Зарежи, Трифоне, зарежи, па вито хоро поведи!“. Под това мото премина общоградският празник Трифон Зарезан, организиран от Община Кърджали и Дома на културата. 

    През цялото време градусът на настроението  на площада пред културната институция поддържаха солистите при музикалния театър на Дома на културата, танцовият клуб „Първи на хорото”, ансамбъл „Орфей”, битовият оркестър, както и групата за стари градски песни „Млади сърца”. Неизменно на този ден на виното основен персонаж бе бог Дионисий, който бе и водещ на тържеството.  

    Началото на веселбата постави заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова, която поздрави от името на кмета Ерол Мюмюн и от свое име кърджалийци и гостите на града.

     „На този ден честваме един от най-красивите празници в традиционния български календар – Трифон Зарезан. На този ден осъзнаваме смисъла и дълбочината на древната мъдрост – Истината е във виното! Красивият ритуал, който провеждаме ми напомня, че нашите традиции, хлябът и виното са сред най-уважаваните на българската трапеза. В нашия традиционен календар той присъства и с разбирането, че днес е първия ден на новата селскостопанска година. Вземам повод от това, за да поздравя всички ви, да ви пожелая берекет, здраве и плодородна година. приемете моите и на ръководството на община Кърджали най-искрени пожелания. Нека вашият труд бъде все така високо оценяван и кърджалийци да се радват на висококачествена производна продукция. Пожелавам на всички плодотворна година, която да донесе здраве и дълголетие на всички. Честит празник и наздраве!”, каза в приветствието си Веселина Тихомирова.

    Тя и бог Дионисий връчиха наградите на отличените след прецизна преценка на компетентното жури винари в провелия се конкурс за най-добро домашно вино. Цар на виното и носител на преходната статуетка под формата на грозд стана Даниел Костов. Второ и трето място заеха Кирил Илиевски и Радко Иванов. Всички те получиха грамоти и атрибути, свързани с отглеждането на лозето и винопроизводството.

    Грамоти бяха връчени и за най-добро домашно вино, вино с вълшебен вкус, омайно вино и страстно вино.

    Проведоха се и конкурси за най-добър певец, най-добър пияч и най-добра наздравица, като наградите отидоха съответно при Мария Белева, Андрей Рачев и Елена Топалова.

    В края на празника на площада пред Дома на културата се изви дълго българско хоро, на което се хванаха мало и голямо.

    Това съобщиха от Община Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини