Възстановка на Трифоновден за славейковци

Народният певец и педагог Филип Синапов направи възстановка на обичая за зарязването на лозето на 14 февруари - Трифон Зарезан или както той го нарича - Трифоновден. От началото на месеца младият фолклорист Синапов работи като преподавател - специалист в Средно училище "Петко Рачов Славейков". В един от учебните часове със 7"ж" клас решили да посетят село Пчеларово на празника, да облекат носии и да проведат обичая така, както традицията повелява. Идеята прегръщат директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров и класният ръководител Красимира Стоянова. Те двамата се превъплъщават в ролите на Трифон и неговата невеста за целите на възстановката. Дъжд посрещна славейковци на лозето, но според общото мнение това е знак за богата реколта, здраве и берекет. Филип Синапов разказа в детайли за историята на празника, как е пренесен от Горнотракийската низина към Източните Родопи от беломорските тракийци, за начина, по който се зарязват лозите, кой участва и как се разпределят длъжностите в семейството, как се разделя гроздето в имота за добиване на различен вид вино. Той направлява и главните действащи лица във възстановката във всяка стъпка на ритуала. След това дискусията продължи и в актовата зала на "Славейков" за всички желаещи да се включат учители и ученици. Любезни домакини на събитието са Бахар и Месут Реджеб - собственици на лозовия масив и на Биоферма - Пчеларово. Посрещнаха децата с шоколадови бонбони, а възрастните - с глътка домашно вино. "Готови сме на всякакви инициативи, които са свързани с подобряване на образованието и включването на деца и младежи", категорични са те. Филип Синапов, от своя страна, подготвя и следващи празници в традиционен стил. На неговото присъствие в часовете си сега се радват малчуганите от начален етап на обучение в СУ "П. Р. Славейков", като заедно създават мартеници.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    0 0
    16:56, 14 фев 2024
    Един директор ПЕНСИЯ пред спукване на големия балон ЛЪЖАТА след доцента, вместо работа в класните стаи, кабинети, лаборатории иска да ни манипулира и да ни учи на....... Ние сме достатъчно ценящи обичаите и традициите си и това предаваме на нашите деца.УРОКА в класната стая е цел, основно средство за ЗНАНИЕ, знанието е....., не екскурзията, културно масовите изяви са в неговото лично его,себелюбие, пиар акция на заминаващия амортизиран изтъркан.....
  • 2
    Ва
    Валентин
    0 0
    05:08, 15 фев 2024
    Вярваме на истинските собственици на лозови насаждения, на тези които обичат и работят родната плодородна българска земя.Но не на такива фалшименто.... Лозето не иска молитва, иска мотика!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини