ДПС се цепи. Една пета тръгват с Касим Дал.

Касим Дал

Една пета от членскат маса на ДПС е готова да последва Касим Дал, ако тръгне да създава партия, сочат прогнозни проучвания на хората на Доган. Бившият зам.-председател по организационните въпроси има сериозна поддръжка сред бизнес елита на Движението. Той бе човека, който дълги години събираше лептата за партийната каса и уреждаше обществените поръчки за обръча от фирми на Сокола.

Единственият полезен ход на Касим Дал е да създаде собствена партия. Тя ще бъде сателит на ГЕРБ на предстоящите избори и ще дръпне много гласове на недоволни от Доган, твърдят наблюдатели. Изваждането на Касим Дал от състава на парламентарната група на ДПС и очакваното му изключване от партията, за което говори и кърджалийския кмет Хасан Азис, ще му създадат ореола на мъченик. Той ще се опита да обедини около себе си стари съратници, отцепили се от движението, като Мехмед Дикме и дори Осман Октай, прогнозират депесари. Очаква се при излизането да го последват влиятелни фигури, дори депутати.

Дал вече сондира настроенията на бизнес елита на Движението в страната. Освен в Североизточна България той има силни позиции в Хасковско. В Кърджалийско с бизнеса се срещна Мехмед Дикме. Той проведе сондажи сред тридесетина бизнесмени от Ардино и се очаква да бъде лицето на новата партия в региона. Според осведомени Дикме ще играе за кмет на общината, като ще търси широка обществена подкрепа срещу ДПС.

Въпросът за това кой ще дръпне обръча от фирми е от съществено значение за Доган. Бизнесът е основен играч в купуването на гласове, а това се превръща в практика за всички политически формации. Както Кърджали бг вести писа, сега е на ход директното заробване, чрез изкупуването на лоши кредити към банките. Сокола трудно би се отказал от икономическите лостове и ще се опита да привлече бизнеса на своя страна.

Атаката на Касим Дал срещу Доган предизвика неочаквани реакции. Много бивши депесари, които са емблематични фигури за партията от миналото, са готови да подкрепят Сокола срещу Дал. Това са предимно политзатворници, гнили с Доган в затворите по време на Възродителния процес. Те смятат Касим Дал за основен виновник на неблагополучията в партията. И са готови на истинска война с него. Както казват англичаните, няма вечни приятели, има вечни интереси.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини