11 °C

Ресми Мурад помага на църквата в Ардино

Църквата „Свети Архангел Михаил” е единственият християнски храм в Ардинско. Интересно е миналото му. През 1924 година християните в Ардинска околия решaват да си построят църква. За тази цел е сформиран организационен комитет начело с тогавашния околийски началник Чаркашки. Средства не е имало. Ардинци са подпомогнати от Митрополията в Пловдив, в чиито диоцез се намира градът. За градежа на Божия дом помага и местното турско население с пари, материали и труд. Строежът на храма, и къщата към него започва през 1924 г. и е завършен през 1926 г.

Свещенослужители от 1926 до 1971 г. са били Харитон Николов от смолянското село Петково, Иван Николов от Пловдив, Ангел Василев от село Турен, Смолянско,  Атанас Андреев, Любомир Масларов, Иван Латунов и Никола Въчев от Кърджали.

 През 1973 г. е направен основен ремонт на църквата, огражда се имота. През 2002 г. за свещеник е назначен отец Марин Кирилов от Кърджали.

През 2003 г. природно бедствие разрушава покрива на храма и го наводнява. Със съдействието на тогавашния кмет Айдън Серкан и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет покривът изцяло е подновен. Изградена е камбанарията, сменена е старата дограма с нова алуминиева. Направена е нова външна мазилка. Средствата са осигурени от общинската администрация в Ардино.

През 2004 г. отец Марин подава молба до Митрополията, за да го преместят в друга енория. Мотивът му е, поради миграцията богомолците в Ардино намаляват, няма венчавки и кръщенки. Молбата му е уважена с уговорка да идва на храмовия празник – 8 ноември Архангеловден, на Великден и Коледа. В годините без свещеник църквата не е била затворена, камбанният звън не е прекъсвал, а миряните пак посещават Божия дом.

След преместването на отец Марин грижата за църквата поемат семейство Петър и Иванка Йоневи. Създаден е църковен хор. Благодарение на певците и на семейство Йоневи сега църквата се посещава от много миряни. На всеки празник се провежда служба с църковно пеене.

Пред храма са монтирани пилони за поставяне на националното знаме и знамето на епархията. Местните художници Христо и Ангел Банкови са поставили на входа на църквата мраморна плоча с надпис „Храм Свети Архангел Михаил” – дарение от тях.

По традиция на храмовия празник Архангеловден се прави курбан с дарение от миряни. Миналата година празникът е бил уважен от имамите от Ардинска община, кмета Ресми Мурад и заместника му Неджми Ходжов.

Храмът винаги е отворен в неделя и по време на празници. Преди няколко месеца туристи от Благоевград дойдоха в църквата. Споделиха, че са посетили много градове в Родопите, но единствено в Ардино са чули камбанен звън и са останали впечетлени от този факт.

В края на 2010 г. със съдействието на кмета Ресми Мурад е извършен частично обновление на храма. Ремонтирани са олтарът и двете малки стаички. Боядисано е и разпятието, разказва клисарят. Градоначалникът е поел ангажимент да се погрижи и за почистването на гробищния парк и да се подменят старата утвар в олтара.

Църковното настоятелство изказва своите благодарности към ръководството на община Ардино за оказаната помощ  и съдействие.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини