Обучават преброителите в Ардино

Във връзка с националната кампания за преброяване на населението и жилищния фонд започна обучението на 110-те одобрени преброители, контрольори и резерви от община Ардино. Филка Стефанова от Териториалното статистическо бюро в Кърджали и инж. Кемал Алиев, председател на общинската преброителна комисия в Ардино разясниха основните неща, които трябва да знаят преброителите и контрольорите. От одобрените 110 в залата на Общинския съвет присъстваха 98. Сред тях има хора от всички възрасти. Прави впечетление, че мотивите да се включат в инициативата са различни. На първо място обаче са допълнителните средства, които ще получат.

На преброителите, контрольорите и резервите бяха раздадени дипляни-инструкции за попълването на преброителните карти за сградите, жилищата и населението. До края на месеца ще им бъдат издадени баджове със снимки за идентификация. Ще получат и сим-карти, с които ще си поддържат връзка, ще работят на граждански договори.

Одобрените подписаха клетвена декларация, че ще спазват изискванията на законите, касаещи поверителността на данните и опазване на статистическа тайна.

Това е 17-тото поред преброяване на населението и жилищния фонд на страната. Ще започне точно в 00.00 часа на 1 февруари. През първите девет дни, то ще може да се извършва и по интернет чрез попълване на електронен формуляр. От 08.00 часа на 10 февруари до 20 часа на 28 февруари преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата. Критичен момент на преброяването е 00.00 часа на 1 февруари. Това означава, че преброителят събира информация за състоянието на единиците на наблюдение (сграда, жилище, домакинства и лица) към този момент.

Открита е и национална телефонна линия за информация и консултация 0 700 16 310. На граждани отказващи участие в преброяването се налага глоба в размер на 120 лева.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини