B Ардино преглеждаха за остеопороза

Асоциация „Жени без остеопороза” съвместно с РИОКОЗ-Кърджали и община Ардино организираха вчера профилактични прегледи за ранно определяне на риска от намалена костна плътност и фрактури на костите в рамките на скринингова кампания “Познавате ли риска от остеопороза”. До обяд се прегледаха 32 жени от територията на общината. Прегледите включваха ултразвукова остеодензинометрия осъществена от Недялка Величкова от Асоциация „Жени без остеопороза”. Попълваха се едноминутни тестове с помощта на Емилия Иванова и Виолета Митрева, а лекарските консултации се осъществяваха от д-р Валентин Колев, и тримата от РИОКОЗ-Кърджали. От прегладаните жени с нормална костна плътност се оказаха 13, с остеопения -16 и с остеопороза – 3.

Според д-р Колев от получените резултати се стига до извода, че такива прегледи поне веднъж годишно в община Ардино са напълно оправдани, поради факта, че прегледаните жени с остеопения и остеопороза са по-вече от 50 % .
Заболяването засяга предимно жени навлезли в менопауза. Той уточни, че вероятната причина е непълноценно хранене по отношение на калция и недостатъчен правилен двигателен режим.

Гюнер Шукри



Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини