Учениците от Езиковата проучват имената на улиците

Историческото образование притежава изключителни възможности за формирането на духовна и гражданска идентичност на личността. Този потенциал има извънредно важно значение както за културно-образователната област,  така и за по-високото научно- теоретично и приложно равнище в цялата система на  образование в България.

Съвременната концепция за практическото обучението се основава на възгледа, че то има особено важна роля за подготовката на младия българин за неговата ориентация, адаптация и реализация в съвременното демократично общество, за развиване на уменията му за активно гражданско участие в социалния живот в условията на културно многообразие и глобализация.  

  Позовавайки се на тази концепция в Деня на Народните будители в  ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали стартира   кампанията, инициирана от МОМН, относно обяснителните надписи на табелите, издирването и събирането на допълнителна информация за личностите и събитията, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в районите на училището. Чрез участието в кампанията   на учениците се предостави  солидна  възможност за самостоятелна подготовка; за работа в екип; за участие в ученическо изследване на  конкретния проблем; за изготвяне на   ученически проекти; за работа с различни източници на информация; за картографиране на изучените обекти;   за подбор на информация, нейното систематизиране и интерпретиране; за участие в дискусия и формиране на лично становище.

                         С  изследването на   културата и политиката  от  стари   исторически  извори ,  и научавайки повече за  всекидневието на възрастните жители  на  улиците „Ген. Чернозубов”, „Ген. Владимир Стойчев”, „Преслав”, „Родопи”, „Доспат”, „9- ти май” и бул. „Беломорски”  обграждащи училището,   у учениците се    разви разбирането за индивидуалната активност като основна гражданска ценност на съвременната епоха. Демонстрираната прецизност  на   смелите изследователи  от ГПЧЕ „Христо Ботев”   е  в хармония с обществените очаквания   от ефективното участие на младите хора в България   в  подобни обществено значими инициативи.

                          Чрез използване на междупредметни връзки   от различни културно-образователни области: история, география,  български език и литература  и др.  възпитаниците на гимназията Ваня Видева, Перихан Рейхан , Стефания Николова, Галя Илкова, Айлин Мехмед, Нора Моллова, Теодора Узунова, Моника Енчева, Юсеин Мюмюн, Тонка Николова сътвориха невероятни картини от миналото и настоящето на   района  около Езиковата гимназия.

                        Нашето съвремие се характеризира с изобилие от информация, която понякога се превръща в дезинформация, ако личността не е способна да я възприеме, отсее и анализира. Затова в процеса  на подготовката на информационните табла  учениците бяха умело ръководени от свои преподаватели   и получиха не   само знания за основните исторически   процеси и събития, но и умения да извличат най-същественото от огромния информационен поток,   изграждайки  собствена позиция.

 В  модерното обучение, което се предоставя в ГПЧЕ „Христо Ботев”   все повече се слага акцент   върху практичното   прилагане на усвоеното учебно  съдържание.  Това  формира  заслуженото  самочувствие  и сигурност у младите Ботевци    в динамичното и непрестанно променящо се съвременно общество.

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини