Учениците от Езиковата проучват имената на улиците

Историческото образование притежава изключителни възможности за формирането на духовна и гражданска идентичност на личността. Този потенциал има извънредно важно значение както за културно-образователната област,  така и за по-високото научно- теоретично и приложно равнище в цялата система на  образование в България.

Съвременната концепция за практическото обучението се основава на възгледа, че то има особено важна роля за подготовката на младия българин за неговата ориентация, адаптация и реализация в съвременното демократично общество, за развиване на уменията му за активно гражданско участие в социалния живот в условията на културно многообразие и глобализация.  

  Позовавайки се на тази концепция в Деня на Народните будители в  ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали стартира   кампанията, инициирана от МОМН, относно обяснителните надписи на табелите, издирването и събирането на допълнителна информация за личностите и събитията, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в районите на училището. Чрез участието в кампанията   на учениците се предостави  солидна  възможност за самостоятелна подготовка; за работа в екип; за участие в ученическо изследване на  конкретния проблем; за изготвяне на   ученически проекти; за работа с различни източници на информация; за картографиране на изучените обекти;   за подбор на информация, нейното систематизиране и интерпретиране; за участие в дискусия и формиране на лично становище.

                         С  изследването на   културата и политиката  от  стари   исторически  извори ,  и научавайки повече за  всекидневието на възрастните жители  на  улиците „Ген. Чернозубов”, „Ген. Владимир Стойчев”, „Преслав”, „Родопи”, „Доспат”, „9- ти май” и бул. „Беломорски”  обграждащи училището,   у учениците се    разви разбирането за индивидуалната активност като основна гражданска ценност на съвременната епоха. Демонстрираната прецизност  на   смелите изследователи  от ГПЧЕ „Христо Ботев”   е  в хармония с обществените очаквания   от ефективното участие на младите хора в България   в  подобни обществено значими инициативи.

                          Чрез използване на междупредметни връзки   от различни културно-образователни области: история, география,  български език и литература  и др.  възпитаниците на гимназията Ваня Видева, Перихан Рейхан , Стефания Николова, Галя Илкова, Айлин Мехмед, Нора Моллова, Теодора Узунова, Моника Енчева, Юсеин Мюмюн, Тонка Николова сътвориха невероятни картини от миналото и настоящето на   района  около Езиковата гимназия.

                        Нашето съвремие се характеризира с изобилие от информация, която понякога се превръща в дезинформация, ако личността не е способна да я възприеме, отсее и анализира. Затова в процеса  на подготовката на информационните табла  учениците бяха умело ръководени от свои преподаватели   и получиха не   само знания за основните исторически   процеси и събития, но и умения да извличат най-същественото от огромния информационен поток,   изграждайки  собствена позиция.

 В  модерното обучение, което се предоставя в ГПЧЕ „Христо Ботев”   все повече се слага акцент   върху практичното   прилагане на усвоеното учебно  съдържание.  Това  формира  заслуженото  самочувствие  и сигурност у младите Ботевци    в динамичното и непрестанно променящо се съвременно общество.

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини