2 °C

Учениците от Езиковата проучват имената на улиците

Историческото образование притежава изключителни възможности за формирането на духовна и гражданска идентичност на личността. Този потенциал има извънредно важно значение както за културно-образователната област,  така и за по-високото научно- теоретично и приложно равнище в цялата система на  образование в България.

Съвременната концепция за практическото обучението се основава на възгледа, че то има особено важна роля за подготовката на младия българин за неговата ориентация, адаптация и реализация в съвременното демократично общество, за развиване на уменията му за активно гражданско участие в социалния живот в условията на културно многообразие и глобализация.  

  Позовавайки се на тази концепция в Деня на Народните будители в  ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали стартира   кампанията, инициирана от МОМН, относно обяснителните надписи на табелите, издирването и събирането на допълнителна информация за личностите и събитията, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в районите на училището. Чрез участието в кампанията   на учениците се предостави  солидна  възможност за самостоятелна подготовка; за работа в екип; за участие в ученическо изследване на  конкретния проблем; за изготвяне на   ученически проекти; за работа с различни източници на информация; за картографиране на изучените обекти;   за подбор на информация, нейното систематизиране и интерпретиране; за участие в дискусия и формиране на лично становище.

                         С  изследването на   културата и политиката  от  стари   исторически  извори ,  и научавайки повече за  всекидневието на възрастните жители  на  улиците „Ген. Чернозубов”, „Ген. Владимир Стойчев”, „Преслав”, „Родопи”, „Доспат”, „9- ти май” и бул. „Беломорски”  обграждащи училището,   у учениците се    разви разбирането за индивидуалната активност като основна гражданска ценност на съвременната епоха. Демонстрираната прецизност  на   смелите изследователи  от ГПЧЕ „Христо Ботев”   е  в хармония с обществените очаквания   от ефективното участие на младите хора в България   в  подобни обществено значими инициативи.

                          Чрез използване на междупредметни връзки   от различни културно-образователни области: история, география,  български език и литература  и др.  възпитаниците на гимназията Ваня Видева, Перихан Рейхан , Стефания Николова, Галя Илкова, Айлин Мехмед, Нора Моллова, Теодора Узунова, Моника Енчева, Юсеин Мюмюн, Тонка Николова сътвориха невероятни картини от миналото и настоящето на   района  около Езиковата гимназия.

                        Нашето съвремие се характеризира с изобилие от информация, която понякога се превръща в дезинформация, ако личността не е способна да я възприеме, отсее и анализира. Затова в процеса  на подготовката на информационните табла  учениците бяха умело ръководени от свои преподаватели   и получиха не   само знания за основните исторически   процеси и събития, но и умения да извличат най-същественото от огромния информационен поток,   изграждайки  собствена позиция.

 В  модерното обучение, което се предоставя в ГПЧЕ „Христо Ботев”   все повече се слага акцент   върху практичното   прилагане на усвоеното учебно  съдържание.  Това  формира  заслуженото  самочувствие  и сигурност у младите Ботевци    в динамичното и непрестанно променящо се съвременно общество.

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини