СДС: Парламентът оправда Живков за Възродителния процес

Дора Христова

  Българският парламент пропусна възможността да се разграничи от срамната политика на диктатора Тодор Живков , насочена към насилствената асимилация на българските турци. Народното събрание и мнозинството от ГЕРБ и „Атака” бламираха приемането на декларация, осъждаща срамния Възродителен процес. Живковизмът е жив и е видно, че се опитват да го реанимират. Това заяви за Кърджали бг вести общинският лидер на СДС в областния град Дора Христова. Тя припомни, че декларацията е внесена в Народното събрание от Синята коалиция.С отказът да се гласува документа, прочетен от зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова,българските депутати от мнозинството се отрекоха от евроатлантическата интеграция на страната ни. Те загърбиха 20 години преход и уважението към човешките права, каза още Дора Христова.

 Според нея поведението на депутатите от мнозинството ще бъде порицано от десните и десноцентристки партии в Европа, които не приемат крайния национализъм.

 Христова смята,че т.нар.Възродителния процес е инспириран от някогашния Съветски съюз. Това е бил стил на работа на първите хора в СССР. Това е предпоствка още по категорично да се разграничим от тази политика, смята синия лидер.

 Според Христова Възродителния процес е сложил отпечатък на демократичния живот в страната. Формира се партия като ДПС,която монополизира турския електорат. Българските турци щяха да са на ключови позиции в националните партии, ако не бе капсулирането , породено от тежкото наследство на тоталитаризма, смята Дора Христова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини