Ценова война преди Kоледа в магазините за храни

Истинска ценова война се разгоря в Кърджали преди Коледа. Хипермаркетите и веригите от магазини  за хранителни стоки свалят яко цените и се надцакват с промоции. Големи обяви в местен всекидневник приканват клиентите да си пазаруват изгодно преди празниците.

Крак повлече новооткрития маркет на „Лидъл”. Намаленията са ежедневие. Пенсионери и безработни в индийска нишка се отправят рано сутрин към „магазина на народа”.  От села и градчета пристигат кавалкади от коли, които окупират не само паркинга на „Лидъл”, но и този на „Технополис” в съседство. Всички бързат да си накупят обвените за промоция стоки. Те свършват бързо, защото количествата са ограничени. Примамката обаче действа безотказно. Охранителна фирма едва насмогва да създава ред. Ако отидете следобед шанса да си накупите нещо намалено е нищожен.

 Бдителни домакини са изчислили кое е изгодно извън промоциите. Купуват се пилешки хапки по 2,99 лв. килото, което стига за шестчленно семейство. Бият се за евтина кайма и пилешки бутчета за Коледната трапеза. Шоколадите от 77 ст.  Също са на сметка. Добра е и цената на кафето. Хит за децата са сладоледите от 2,29 лв.

   Ежедневно клиентите на „Лидъл” излизат от магазина с пълни колички. Накупеното е за поне петдесетина лева.

  Ценовата политика на „Лидъл” се отрази най-силно на „Билла”.  Тук клиентите са малко.Паркингът е празен. Идват предимно хора , желаещи да си накупят качествена стока. Наскоро хипермаркета също се отвори за предколедните промоции. Пусна рибни консерви с 20 на сто намаление. За разлика от „магазина на народа” тук не подвеждат с опаковките. Свинското е близо 8 лева,но за 1 кг. В „Лидъл” се предлага за 3,99 но за 600 грама. Като се направи сметка се вижда че разликата макар и чуствителна

не е стряскаща.

 Бързо реагира и веригата „Перфект”. Тук веднага свалиха цените на хлаба и яйцата. Насъщният вече върви за 39 стотинки. Яйцето е по 9 ст.бройката. Промоциите също подмамават клиентите.

 „Лидъл” удари и по пазара на зеленчуци. Стремежът да се купува от маркета, вместо от тържищата става все по-голям. Тук краставиците около половин кило са едва 49 ст.бройката. На пазара са по 2,50 лв.килото. Зелето е едва по 19 стотинки, а на тържищата е около 50 ст за килограм. Доматите са на цена 88 ст. за килограм, докато пазарджиите ги дават за 2 лв. Както при приматите най-голям е наплива за бананите. Цената им е 3 пъти по-ниска отколкото на сергиите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини