Меле пред Главно мюфтийство

Сградата на Главното мюфтийство в София беше запечатана, след като вчера сутринта частен съдебен изпълнител влезе с полиция заедно с хора на възстановения от съда за председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев.

По разпореждане на съдия-изпълнителя от сградата са били изведени хората на бившия главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.
Частният съдебен изпълнител Мариан Петков обясни, че извършва опис заради невърнати дългове на мюсюлманското вероизповедание от близо 300 000 лв.


Юристът на Главното мюфтийство в София Асан Имамов от своя страна заяви, че хора на Генджев нямат право да са в сградата, тъй като служителите на Мустафа Хаджи "чакат вписване". Изпълнителният лист, който носи съдията, е за опис на вещите на изповеданието, обясни Имамов. Според него обаче се прави въвод, защото се чупели ключалки, а това не е част от процедурата.

Пред сградата дойде и Мустафа Хаджи заедно със свои привърженици. На място пристигнаха и депутатите от ДПС Касим Дал, Четин Казак и Юнал Лютфи, които не бяха допуснати вътре.

Стигна се и до сблъсъци, има счупени врати и прозорци на сградата.  Напрежението доведе на място и градския прокурор Николай Кокинов.

Пред сградата е поставена полицейска охрана и други хора няма да бъдат допускани, каза прокурорът. Причините за действията на прокуратурата са неизяснените обстоятелства от влизането на частен съдебен изпълнител в мюфтийството. Образувано е досъдебно производство за самоуправство и унищожаване на имущество.

„В хода на това производство ще бъде разпитани  съдия-изпълнителят и всички лица, които са взели днес отношение по случката, заради, която сме се събрали”, каза Николай Кокинов.

До понеделник Главно мюфтийство остава запечатано и под полицейска охрана.

През май 2010 Върховният касационен съд възстанови Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет. Тогава той обяви, че ще влезе в Главното мюфтийство, след като там бъде направена ревизия, тъй като очаква да бъдат открити много нарушения.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини