Насърчават тютюнджиите да гледат кози

Нова схема за директни плащания, която влиза в сила от 2011 г., ще разнообразява възможностите за заетост в районите с преобладаващо тютюнопроизводство. Това ще стане чрез заделянето на 7.5 млн. евро за подпомагане на фермери, отглеждащи овце и кози в необлагодетелствани райони, в които в момента основният поминък е тютюнопроизводството, обясни във вторник Веселка Игнатова от Дирекцията за развитие на селските райони към земеделското министерство. Тя участва в конференция, посветена на тригодишнината от прилагането на общата селскостопанска политика на ЕС у нас, организирана от в. “Дневник“.

От новата схема ще могат да се възползват ферми с между 10 и 49 животни в икономически уязвимите райони в Южна България и от това да се възползват тютюнопроизводителите, които от следващата година няма да получават премии. Игнатова припомни, че 2010 е последната година, в която се дава държавна помощ от 116 млн. лв. за тютюн.

На форума стана ясно още, че производителите на плодове и зеленчуци ще получат допълнително 21 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Ще се прехвърли остатъчният бюджет по мярката за доплащания към националните плащания към средствата за модернизиране на земеделските стопанства, каза зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

С парите ще се подпомагат приоритетно овощарството и зеленчукопроизводството, но и млади фермери и закупуване на ново оборудване от животновъди, каза Боянова.

Прехвърлянето на 21 млн. евро е под 1% от общия бюджет на програмата и затова не се налага одобрение от Европейската комисия, а това ще стане само с нотификация, обясни зам.-министърът.

За 2011 г. обаче агроведомството ще поиска от Брюксел по-голямо пренасочване на средства от неатрактивните мерки към атрактивните, но сумите ще станат ясно след междинната оценка на изпълнението на програмата.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини